Hutě Poldi jsou na prodej

Kladno - Hutě Poldi, které v kladenském areálu stále vyrábějí ocel, jsou na prodej. Zájem o ně má ruský investor. Informovaly o tom dnešní Lidové noviny. Německý vlastník hutí Scholz-Edelstahl se k prodeji zatím nevyjádřil. Podle listu jsou společnosti Poldi Hütte a Poldi Trade ve ztrátě a jejich vlastník je musí subvencovat.

„Zatím se k celé situaci nebudeme vyjadřovat,“ řekla listu Alena Svobodová z Poldi Hütte. Zástupci společnosti Scholz-Edelstahl na dotazy nereagovali. Poldi Hütte je výrobcem takzvaných legovaných ocelí. Na trhu působí pod německým vlastníkem od listopadu roku 1999. Podle LN je firma už dva roky po sobě ve ztrátě, jen loni prodělala přes 437 milionů korun. Poldi Trade, jejíž činností je zejména lisování a obrábění kovů, je podle hospodářských výsledků z roku 2010 ve ztrátě 38 milionů korun.  

Huť Poldi byla založena roku 1889 Karlem Wittgensteinem. Podnik postupně rostl, zejména díky válečným zakázkám v obou světových válkách. Po roce 1989 nastal úpadek a podnik se rozpadl na několik firem. Jednou z nich jsou například Strojírny Poldi, které byly v roce 1993 zprivatizovány a v roce 2006 je koupila investiční skupina Jet Investments, kterou vlastní podnikatel Igor Fait.           

Rusové mají o český průmysl zvýšený zájem

Zvýšený zájem Rusů o český trh a zejména průmysl v posledních letech roste. K první transakci došlo v roce 2004, kdy ruský strojírenský holding OMZ koupil od plzeňské Škody dceřiné firmy zaměřené na jadernou energetiku a zpracování oceli. Dnes už má ruské vlastníky několik významných podniků ze segmentu těžkého průmyslu, například Vítkovice Steel, Pilsen Steel, Škoda Jaderné strojírenství, nebo kunovický výrobce letadel Aircraft Industries.