American Airlines varuje 11 tisíc lidí před propouštěním

Dallas - Třetí největší letecký dopravce v USA, firma American Airlines, oznámil více než 11 tisícům zaměstnanců, že by mohli přijít o práci. Aerolinky loni v listopadu vyhlásily bankrot a nyní pod dohledem konkurzního soudu procházejí kompletní reorganizací.

Propuštěno bude ve skutečnosti asi 4 400 lidí, upřesnil mluvčí firmy Bruce Hicks. Jde tedy méně než 40 procent z těch, kteří dostali upozornění, že zachování jejich pracovního místa není jisté. K propouštění firma sáhne v listopadu a prosinci.

Odejde nejméně 4 400 zaměstnanců

Aerolinie American Airlines musely zaměstnancům upozornění zaslat, protože to vyžaduje příslušný pracovní zákon. Podle něj musejí být zaměstnanci vyrozuměni alespoň 60 dnů před plánovaným propouštěním většího rozsahu, anebo pokud se firma chystá uzavřít některý z výrobních závodů. Do konce září a v průběhu října chce podnik rovněž omezit počet letů o jedno až dvě procenta.

American Airlines
Zdroj: Joe Raedle/ISIFA/Getty Images

„Upozornění vypadají hůř, než jak bude vypadat skutečné propouštění,“ prohlásil mluvčí odborové organizace zaměstnanců v dopravě (TWU) Jamie Horwitz. Podle něj zhruba 800 lidí uvedlo, že odejdou z firmy dobrovolně. O to se tedy skutečný počet propuštěných sníží.

Propouštění se zřejmě nejvíce dotkne Dallasu a Fort Worth, kde firma sídlí. S větším propouštěním vedení podniku ale počítá i v Tulse ve státě Oklahoma. Méně lidí bude muset odejít z pracovišť firmy v Miami, New Yorku a Chicagu.