Polským dovozcům českého alkoholu se nelíbí jeho plošný zákaz

Varšava – Časté a přísné kontroly českých lihovin, taková je realita těchto dní v Polsku. Hlavní polský hygienik totiž v neděli zakázal jejich dovoz a prodej a jeho podřízení zákaz tvrdě kontrolují. Tamní importéři ale tvrdí, že populární české značky jako Becherovka jsou bezpečné a jenom pykají za hříchy černého trhu. Český alkohol se nesmí prodávat ani na Slovensku. I tam se ale najdou obchodníci, kteří zákaz porušují.

Polské zátahy na tvrdý alkohol z Česka nabírají na síle. Celníci a hygienici vyrazili do stovek obchodů s jasným příkazem: v regálech můžou zůstat polské i další láhve. Ty české musí kompletně pryč. Polské autority totiž tvrdí, že jsou českými lihovinami ohrožení. Od neděle pro ně zavedli úplný zákaz dovozu a prodeje. Polsko přitom patří pro český tvrdý alkohol k deseti nejdůležitějším trhům na světě.

Během kontrol už celníci a hygienici zabavili kolem 140 tisíc láhví. Ty teď prověřují a média nešetří poplašnými zprávami a titulky. Polským dovozcům Becherovky i dalších českých značek se to ale nelíbí. Zákaz je podle nich zbytečně plošný a poškozuje ty poctivé. Hlavní hygienik ve Varšavě ale trvá na svém. Dokud nepřijdou aspoň trochu lepší zprávy z Prahy, nesmí český tvrdý alkohol na polský trh.

Andrzej Szumowski, prezident Polské unie lihovarníků

„Čeští lihovarníci nemůžou nést odpovědnost za zločiny nelegálních organizovaných skupin.“

Podle mluvčího hlavního polského hygienika Jana Bondara nemělo Polsko na výběr. Poláci totiž aktuálně hlásí čtyři otrávené metylalkoholem, několik dalších zůstává v péči lékařů. Stopa vedoucí do Česka se u nich zatím vyšetřuje. Čeští lihovarníci ale mají v Polsku tvrdě pošramocenou pověst už teď. „Provádíme teď testy a pokud bude zabavený alkohol v pořádku, tak rozhodnutí změníme,“ konstatoval Bondar.

Některé slovenské obchody nabízejí český alkohol i přes zákaz dál

Zakáz prodeje českých lihovin se nelíbí ani slovenským prodejcům. V řadě obchodů navzdory zákazu český alkohol prodávají dál. Jen ve středu jej inspektoři objevili na pultech 16 prodejen. K mání byly mimo jiné láhve bez označení výrobce nebo pouze s uvedením názvu českého distributora. Slovenští obchodníci český alkohol nabízeli i přesto, že jim za takové praktiky hrozí pokuta v rozmezí od 165 do 16 596 eur (v přepočtu od 4 100 až  413 200 korun).

Vláda doporučila Hegerovi, aby zakázal vývoz alkoholu

Vývoz českého alkoholu do zahraničí se přitom řeší i v Praze. Vláda na svém čtvrtečním mimořádném jednání doporučila ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09), aby s okamžitou platností zakázal vývoz dvacetiprocentního a silnějšího alkoholu z Česka. Heger zákaz exportu zřejmě vyhlásí ještě dnes.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)