Příspěvek na obnovitelné zdroje čeká rychlý růst, elektřina podraží

Ostrava – Levnější elektřina? Té se Češi nejspíš jen tak nedočkají. Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková na konferenci v Ostravě upozornila, že příspěvek na obnovitelné zdroje, který tvoří nezanedbatelnou část konečné ceny elektřiny, má stoupnout o 46 procent. To pocítí domácnosti i firmy. Zvláště pro průmysl to bude podle manažerů katastrofa.

V porovnání s letošním dubnem se elektřina n aburze obchoduje výrazně levněji. Na zlevňování dodávek pro konečné odběratele se ale neblýská. Může za to očekávaný dramatický růst příspěvku na obnovitelné zdroje, který tvoří významnou část konečné ceny elektřiny. Děsí se ho především velké podniky, jejichž výroba je na elektřině závislá.

„Že tady nedostaneme investora, je jedna věc, že firmám poklesnou výroby a za třetí, že se odsud budou stěhovat nebo ty firmy úplně zkrachují, to jsou 3 scénáře a jeden horší než druhý, čili já myslím, že je třeba se tím zabývat opravdu vážně,“ varoval předseda představenstva Vítkovice Holding Jan Světlík.

Vážnost situace si uvědomuje i ministr průmyslu Martin Kuba (ODS), i když připouští, že stát nemůže do nekonečna podporovat obnovitelné zdroje ze svého, jen aby zabránil růstu cen elektřiny. „My v téhle chvíli děláme všechny kroky, abychom omezili nárůst té ceny, nechceme dále pokračovat v podpoře obnovitelných zdrojů, bohužel doplácíme na špatné politické rozhodnutí, které se v této oblasti historicky udělalo,“ uvedl Kuba.

Potěšit by mohl plyn

Zatímco ceny elektřiny trápí jak podniky, tak spotřebitele i vládu, u plynu by mohla být situace růžovější. Od nového roku se podle vyhlášky regulačního úřadu sníží regulovaná cena plynu o 7 procent. Podle propočtů portálu Ušetřeno.cz to může pro české domácnosti znamenat úsporu až tisíc korun. To by mohla být pro řadu odběratelů dobrá zpráva.

Letos zatím nechávala většina hlavních dodavatelů plynu ceny beze změny. V uplynulých letech ovšem měnily ceníky skoro každé čtvrtletí, a to vesměs směrem vzhůru. Například skupina RWE navýšila během loňského roku cenu čtyřikrát. Podle Ušetřeno.cz tak výsledná cena plynu vzrostla téměř o třetinu.