Bendl: Většina starých láhví by se mohla brzy vrátit do prodeje

Praha – Česko netrpělivě vyhlíží konec prohibice. O víkendu se začaly tisknout nové kolky, díky nimž by mohly nově vyrobené tvrdé lihoviny zamířit na pulty obchodů už ve středu. Vláda ale ještě musí dořešit otázku, co s více než 20 miliony láhví již vyrobeného alkoholu, který prohibice zmrazila ve skladech. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) v rozhovoru pro ČT24 řekl, že až 70 procent tohoto alkoholu by se mohlo vrátit na trh, a to poměrně rychle.

„Je tam část, která je uvolnitelná poměrně rychle, to je ta, co leží ve velkoskladech a v řetězcích,“ popsal Bendl s tím, že jde až o 70 procent z více než 20 milionů láhví. „Tam je jednoduché doložit původ toho alkoholu. V okamžiku, kdy bude tento alkohol dovybaven jakýmsi rodokmenem, který bude potvrzovat jeho původ, bude možné jej prodávat,“ dodal Bendl.

Ale i ověření původu alkoholu dá obchodníkům a prodejcům alkoholu nejspíš pěkně zabrat. „Skladové zásoby nejsou malé, protože každý chce být zásoben, nicméně bychom se s tím museli vyrovnat,“ podoktl majitel brněnské restaurace Veselá Vačice Raed Kahwaji.

I když se bude moci zmražený alkohol vrátit na trh, nemalé ztráty z doby prohibice prodejcům alkoholu zůstanou. Řetězce je vyčíslily na 50 milionů denně. Restauratéři mluví o 43 milionech. Výrobci budou ztráty přesně počítat až zítra. I oni ale předpokládají, že se budou pohybovat v řádu desítek milionů korun.

Rozhovor s Petrem Bendlem (zdroj: ČT24)