Firmy v USA budou vyplácet speciální dividendy

Washington - Firmy ve Spojených státech budou do konce roku vyplácet zvláštní dividendy. Obávají se totiž plánovaného zvyšování daní od příštího roku. Tvrdí to analytici z americké investiční banky Goldman Sachs.

McDonald's a Microsoft. To jsou první z firem, které oznámily vyplácení mimořádné dividendy. Nechtějí totiž čekat na zvýšení daní bez ohledu na to, kdo bude americkým prezidentem.

„Nejvyšší daně jsou od 250 tisíc dolarů ročního příjmu, tak pokud ten investor do této skupiny spadá, tak se mu může stát, že ze současných 15 procent se může dostat třeba až na 40procentní zdanění,“ tvrdí makléř Patria Roman Koděra.

Společnosti proto raději rozdají větší část zisků akcionářům a podpoří tak zájem o své akcie, než aby je odevzdaly státu na daních. Americké akcie jsou přitom na čtyřletých maximech a investory zajímá, jestli může růst ještě pokračovat.

„Já bych doporučoval tam, kde ty zisky jsou, tak nastavit určité stop-profity a vyčkávat – s tím, že na druhé straně to postupné kvantitativní uvolňování a nadále, řekněme, vůle spolupracovat v Evropě, tak samozřejmě se mohou zase objevit politické stimuly, které mohou tomu trhu trošku pomoci,“ doplňuje Koděra.

Vedle mimořádných prémií rozdávají firmy ke konci roku tradičně také největší část pravidelných dividend. Ty by se mohly zvyšovat ze stejného důvodu.

Dividendy v USA (zdroj: ČT24)