Nejen meruněk a jablek bude letos méně, ale i vinné révy

Praha – Po pondělním oznámení pěstitelů jablek, že letošní mrazy zapříčinily nejhorší úrodu za posledních šest let, ztráty odhadují už i vinaři. Letošní sklizeň vinné révy v Česku totiž bude zhruba o třetinu nižší než loni, uvedl dnes Jan Záhorka z Agrární komory. Meziroční propad tržeb pěstitelů Záhorka odhaduje na 500 milionů korun. Vinaři za produkci vína z letošní úrody podle něj utrží zhruba o dvě miliardy méně než z loňské.

Už počátkem června si ovocnáři stěžovali na špatnou úrodu meruněk a lepší to nebylo ani u třešní, jablek, hrušek i švestek. Nyní se ztrátami počítají i vinaři. „Jednak byla zimními mrazy velmi výrazně poškozena očka révy. Potom přišel květnový mráz, konkrétně jeden den, 18. května,“ zdůvodnil očekávaný pokles Záhorka.   

Loni tuzemští pěstitelé podle Českého statistického úřadu sklidili dvojnásobek hroznů proti katastrofální neúrodě roku 2010. Na zhruba 16 tisících hektarech plodících vinic nasbírali přes 91 tisíc tun hroznů. Sklizeň byla mírně nižší než v úrodných letech 2007 a 2008.   

Pavel Pastorek, ředitel firmy Templářské sklepy Čejkovice

„Těch hroznů je minimálně o třetinu míň, já si dovolím tvrdit, že u některých odrůd v některých oblastech o polovinu míň. V současné době, co zpracováváme hrozny, tak se to všechno pohybuje v kategorii pozdního sběru, obsah cukru 21 a více (gramů na litr).“

V ČR se podle statistik Svazu vinařů, které mají odlišnou metodiku než ČSÚ, loni sklidily hrozny za 1,7 miliardy korun, což je dvojnásobek roku 2010. Poměrně vysoký byl i výnos z hektaru. Podle Půčka překročil desetiletý průměr a dosáhl 6,0 tuny na hektar. ČSÚ uvádí 5,7 tuny z hektaru. 

Ovocnáři žádají o pomoc stát

Mrazy a sucho tak komplikují ovocnářům život napříč sektorem. Nejhůře však podle ovocnářů dopadnou hlavně ti pěstitelé, kteří pěstují pouze ovoce. „Bude to mít vliv na další rozvoj podniků, protože ti, co chtěli investovat například do techniky nebo chtěli postavit sklad, nemají peníze,“ upozornila tajemnice Ovocnářské unie Moravy a Slezska Jiřina Homolová. Ovocnářská unie proto jedná s ministerstvem zemědělství o možnostech pomoci – zatím však bez úspěchu.

Resort zemědělství zatím přislíbil částečnou pomoc pouze těm zemědělcům, jejichž úrodu zdecimovalo sucho, tedy zejména pěstitelům obilovin. Dříve, než se čekalo, jim uvolní zálohy na přímé platby v hodnotě 9,4 miliardy korun. Zemědělcům to má ulevit od problémů s průběžným financováním, které je po špatné sklizni pod tlakem.