V Německu přibývají nezaměstnaní, ve Francii tomu není jinak

Paříž - Počet lidí bez práce v Německu v září vyskočil skoro o 9 tisíc na 2,911 milionu. Růst země zaznamenala již šestý měsíc za sebou, počet nezaměstnaných však stále zůstává blízko nejnižší hodnoty od znovusjednocení země. Míra nezaměstnanosti pak zůstala na srpnových necelých sedmi procentech. Větší problém představuje nezaměstnanost ve Francii, kde už počet lidí bez práce dosáhl rekordu. Práci tam hledají 3 miliony lidí, což je nejvíc za posledních třináct let. Jen za minulý měsíc se na úřadech registrovalo skoro čtyřiadvacet tisíc nových žadatelů o práci. Stávající údaje přinášejí nepříznivou zprávu pro prezidenta Hollanda. Jedním z jeho hlavních předvolebních slibů byl totiž boj s nezaměstnaností.

„Slabší ekonomický vývoj má dopad na trh práce,“ komentoval údaje šéf úřadu práce Frank-Jürgen Weise. „Nicméně trh práce se ukazuje být obecně silný,“ dodal. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. Ve druhém čtvrtletí jeho hrubý domácí produkt zpomalil mezičtvrtletní tempo růstu na 0,3 procenta z 0,5 procenta a oslabování se pod vlivem recese ve zbytku eurozóny čeká i ve zbytku roku.

Bez práce jsou 3 miliony Francouzů, Hollande ztrácí na popularitě

Lidí bez práce je ve Francii zatím nejvíc od června roku 1999. Číslo navíc výrazně roste posledních šestnáct měsíců, nejbližší budoucnost ekonomové také moc růžově nevidí. „Nezaměstnanost nejspíš ještě poroste. Když se podíváte na ta čísla, vidíte nárůst počtu dlouhodobě nezaměstnaných. Lidé, kteří přijdou o práci, si ji nedokážou zase najít, s přibývajícím věkem pak přichází nestabilita a chudoba,“ vysvětlil ekonom Mathieu Plane.

Čísla navíc ubírají na popularitě prezidenta Hollanda. Ten před volbami sliboval, že si s problémem poradí. Velké společnosti zatím pokračují v propouštění, nehledě na pobídky vlády. Podle ekonomů to chce reformu pracovního práva. Volání po změně přichází v době, kdy prezident Hollande řeší podobu rozpočtu na příští rok. Jeho deficit má být nejnižší za posledních 30 let.

Francouzský ministr práce, zaměstnanosti a sociálního dialogu Michel Sapin označil špatné podmínky na trhu práce za důsledek politiky předchozího prezidenta Nicolase Sarkozyho. „Je to špatné,“ řekl ministr. „Je to však politický důsledek. Tyto tři miliony nezaměstnaných tu ve skutečnosti byly již před naším nástupem do úřadu,“ dodal.

Lidí bez práce už je ve Francii více než v roce 2008. Ekonomové upozorňují, že růst počtu dlouhodobě nezaměstnaných, zejména mezi mládeží, ohrožuje lidský kapitál a mohl by mít negativní dopad na dlouhodobý růstový potenciál francouzské ekonomiky.