Merkelová: „Kohlovo“ euro se osvědčilo, je víc než pouhá měna

Berlín – Společná měna se osvědčila, tvrdí německá kancléřka Angela Merkelová. „Euro je víc než pouhá měna,“ zdůraznila kancléřka na slavnosti ke 30. výročí volby Helmuta Kohla spolkovým kancléřem. Právě Kohl se totiž o zavedení společné evropské měny zasadil a právě Kohl podle Merkelové dříve než jiní rozpoznal, že společné platidlo učiní evropskou integraci nezvratnou.

Merkelová se tak nepřidala k některým německým kritikům, podle nichž je za nynější problémy v eurozóně spoluodpovědný právě Kohl kvůli špatně nastaveným pravidlům při zavádění jednotné evropské měny. A to i přesto, že její vztahy s oslavencem jsou už roky považovány přinejmenším za chladné. „Přes všechny turbulence, které nyní zažíváme, se euro podle našeho názoru osvědčilo. Je ekonomickým, politickým a symbolickým vyjádřením sjednocené Evropy,“ uvedla kancléřka, která za svůj politický vzestup v 90. letech vděčí právě Kohlovi, nejdéle sloužícímu německému kancléři v poválečných dějinách. 

Jeho jméno je v jeho vlasti i ve světě neodmyslitelně spjato se znovusjednocením Německa v roce 1990, za které si vysloužil přídomek kancléř-sjednotitel. Merkelová ho však označila i za „kancléře důvěry“, které se těšil u představitelů tehdejších velmocí USA a Sovětského svazu, což podle ní napomohlo rychlému sjednocení po pádu komunismu v někdejší NDR o rok dříve. 

„Kancléř Kohl se zasloužil o naši zem a o Evropu,“ uvedla na adresu jeho působení v čele bonnské a později berlínské vlády v letech 1982 až 1998. K 30. výročí jeho první volby kancléřem mu věnovala známku s jeho portrétem.

  • Helmut Kohl autor: EPA, zdroj: ISIFA
  • Merkelová a Kohl na slavnosti k výročí volby Kohla kancléřem autor: EPA, zdroj: ISIFA

Dvaaosmdesátiletý Kohl v krátkém projevu poděkoval za slova uznání, kterých se mu v zaplněném atriu Německého historického muzea v Berlíně dostalo nejen od Merkelové, ale i bývalého předsedy Evropské komise Romana Prodiho nebo velvyslanců USA a Ruska. „Byla to fantastická doba,“ shrnul svou vládní éru s námahou mluvící Kohl, který je od vážného úrazu hlavy v roce 2008 upoután na vozík.