Vládní škrty vyhnaly Italy do ulic

Řím - V Itálii se konala celostátní stávka zaměstnanců ve veřejném sektoru, kteří protestují proti vládním rozpočtovým škrtům. Do protestu zorganizovaného největšími odborovými svazy se zapojili úředníci, učitelé, lékaři nebo třeba popeláři. Několik desítek tisíc nespokojenců se dopoledne sešlo v centru Říma. Protesty se konaly krátce poté, co tento týden demonstranti zaplavili Madrid a Atény. Italové ale namísto násilí zvolili klidnější formu demonstrace.

Až 30 000 členů dvou největších odborových svazů CGIL a UIL, které stávku organizovaly, vyšlo do ulic Říma. Stávku pocítili i turisté, protože byla zasažena MHD a zavřeny zůstaly památky jako Koloseum a Forum Romanum, protože stávkovali i tamní zaměstnanci. Odboráře podporují univerzitní studenti, kterým se nelíbí zvýšení poplatků za studium. Stávka časově kolidovala s druhým dnem pracovního protestu v ocelárně ILVA na jihu Itálie.

Premiér Mario Monti hodlá ve snaze o odvrácení dluhové krize do roku 2014 uspořit zhruba 26 miliard eur (zhruba 652 miliard korun). Jenom ve zdravotnictví chce vláda ušetřit 1,5 miliardy eur. Odbory kritizují, že úspory příliš zatíží státní zaměstnance. Vláda zamýšlí zrušit 10 000 úřednických míst a 20 procent vedoucích postů. Dosavadní vládní úsporná opatření nezabránila prohloubení recese v Itálii; nezaměstnanost v červenci dosáhla 10,7 procenta, což je nejvíce od roku 2004.

Reformy Montiho vlády zasáhnou do života jak státních úředníků, tak omezí rozpočty vědeckých nebo kulturních institutcí. Nesouhlas s úsporami se nejsilněji ozýval od tisíců občanů z centra Říma. Zatím jde o první ze série ohlášených protestů. Na 2. října odbory chystají stávku v dopravě a v průběhu měsíce se přidají i další sektory.