Kvůli nejasné sazbě DPH žijeme v nejistotě, stěžují si podnikatelé

Praha - Vzdor některých poslanců ODS vůči vyšší DPH neohrožuje pouze vládu Petra Nečase. To, že tři měsíce před koncem roku není jasné, jaké daně budou platit, vadí i českým firmám. Podle průzkumu společnosti Deloitte to ovlivňuje nebo dokonce poškozuje podnikání šedesáti procent firem v Česku.

Mnoho stravovacích podniků si klade otázku, kolik bude stát jídlo, které dnes roznáší, příští rok. „Za posledních 15 let v tuto chvíli pracujeme ve 4. režimu DPH a teď se na nás chystá další, to je prostě nesmyslné,“ uvedl vedoucí Pivovarského klubu Pavel Dočkal. Společnost Deloitte tvrdí, že nejistota může v Česku poškozovat každou druhou firmu bez ohledu na to, jak je velká.  „U velké firmy je to spousta procesů, které se musí přenastavit. U malé firmy jsou daňové procesy především těžké na sledování,“ podotkl daňový odborník Petr Neuschl.

Třeba v Hotelu Olympik skok DPH o každé procento znamená jeden a půl milionu korun, což jsou peníze, které firma bude muset někde najít. „Ceníky jsme už museli našim obchodním partnerům vydat a nedovedu si představit, že bychom změny DPH museli promítnout do konečných cen,“ podotýká Vlastislav Šos, generální manažer Olympik holding.

Jak vysoká bude daň příští rok v tuto chvíli neví ani ministr financí. „Právní nejistota je vždy problém, protože ekonomika má ráda jasné aspektace,“ reagoval ministr financí Miroslav Kalousek. Zvýšení DPH vládě komplikují rebelové z ODS. Odpověď by měli zákonodárci najít do konce roku.

Reportáž Romana Gazdíka a Petra Černého (zdroj: ČT24)