Na trhu s benzinem se možná zpřísní pravidla

Praha - Petrolejářské firmy navrhují nové povinnosti pro obchodníky s benzinem a naftou. Úředníci zainteresovaných ministerstev už jim také dávají konkrétní podobu. Nově by museli obchodníci zaplatit vysokou kauci, dodržovat přísnější podmínky a zodpovídat za dodavatele. Odhadem je až 15 procent tuzemského trhu s pohonnými hmotami nelegálních a stát tak tratí miliardy korun.

Jen letos v lednu celníci zabavili více než milion litrů nafty z Běloruska, která se měla nezdaněná prodat na českých pumpách. I to je příklad toho, jak kvůli daňovým podvodům státu uniká až deset miliard korun ročně. „Situace je opravdu nazralá k tomu, aby byly zpřísněny podmínky pro vstup do tohoto sektoru podnikání,“ uvedla Jitka Danielová z Generálního ředitelsví cel.

Nově by ten, kdo chce provozovat pumpu nebo paliva dovážet, musel mít odpovídající vzdělání i praxi a složit také vysokou kauci. „Daňové úniky jdou do řádů miliard, tak se domníváme, že účinná kauce by měla být ve spodní hranici 10 milionů, horní hranice cca 20 milionů,“ řekl Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Kdo dnes třeba prodá 2 miliony litrů, u kterých neodvede DPH, vydělá 14 milionů korun. A o tom, že firem, které nezdaněná paliva pašují do Česka a prodavají, je dost, se přesvědčila nedávno i Česká televize. Podvodníkům nahrává i to, že nafta ani benzin nejdou nijak označit a je těžké dokázat, že doklady patří právě k tomu palivu, které je v cisterně.

V Česku je teď registrováno asi 1 500 dodavatelů paliv. Veřejných čerpacích stanic jsou ale jen tři tisíce. V průměřu by tak na jednoho dodavatele vycházely dvě pumpy a to je podezřele málo. I tato čísla tak mohou vypovídat o velkém počtu podvodníků.

Jenže kromě podvodníků by přísnější podmínky mohly zlikvidovat i drobné prodejce. „Volba kaucí vymlátí z toho trhu celou řadu těch nejmenších obchodníků,“ doplnil Ivan Indráček ze Společenství čerpacích stanic.

Přísnější pravidla by navíc mohla ovlivnit i ceny na pumpách. Nově by totiž mohl být stíhán i pumpař, který nakoupí podezřele levné palivo. Ceny u těch nejlevnějších čerpacích stanic by se tak mohly zvýšit.