Čínské sklady už se plní vánočním zbožím

Peking - Čínští obchodníci začínají plnit své sklady vánočním zbožím. Na jeho výrobě se každoročně podílí až několik tisíc firem a Čína je tak v tomto směru celosvětovou jedničkou.

Velkoobchod s vánočním zbožím ve východní Číně, který je největším svého druhu na světě, už má ve svých útrobách třpytivé řetězy, klasické ozdoby všech barev, figurky zvířátek, ale i regály plné hraček. Maloobchodníci z různých koutů světa sem přijíždějí, aby nakoupili zásoby pro své obchody. 

Čínské zboží více láká obchodníky z Latinské Ameriky a arabských zemí

„Tento měsíc nakupuji vánoční výrobky. Letos to tu je levnější než v předchozích letech a taky mají nové modely zboží. Kvalita je také dobrá,“ říká Talal Kalaji, nákupčí ze Sýrie. A zatímco Evropané a Američané šetří, poptávka v Latinské Americe a Středním východě prudce vzrostla. 

Čínské vánoční zboží (zdroj: ČT24)

„Myslím, že letošním trendem budou barvy kávová a světle modrá. Světlé barvy bývají u zákazníků nejoblíbenější,“ říká majitelka čínského obchodu Šen Meng-sia. Ruští obchodníci nejčastěji nakupují dekorace v červené, zlaté nebo růžové barvě, Jihoameričané mají zase nejraději tradiční zlaté ozdoby. 

Právě z Číny pochází čtyři pětiny veškeré produkce vánočního zboží. Nejde přitom jen o dekorace, ale i hračky. Přestože čínská vláda zavedla kontroly, není výjimkou najít padělané kopie populárních postaviček ze Západu, například Šmouly.