Stavebnictví ještě na své dno nedopadlo

Praha - Tržby českých stavařů letos spadnou zhruba o šest procent, alespoň podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Obor si tak ještě nesáhl na své dno. Během ekonomické krize se propadl o čtvrtinu.

Podle průzkumu KPMG letos zkrachuje 12 procent firem v oboru. Tato situace se má týkat zejména malých a středních. Stavební giganti totiž mění strategii a začínají se zajímat i o menší zakázky. „Že ty firmy zkrachují, o tom jsem přesvědčen, nejen stavební, ale i dopravní. Krachují průběžně, on se k tomu nikdo nehlásí, že mu krachuje firma. Není to populární,“ dokládá náměstek ministerstva průmyslu a obchodu Bedřich Danda. 

Stavebnictví se nedaří

Svaz podnikatelů ve stavebnictví odhaduje, že stavební výroba letos klesne o šest procent na zhruba 430 miliard korun. V roce 2008 se přitom v oboru utratilo 548 miliard. „Proti rekordnímu roku 2008 už budeme někde na minus 25 procentech,“ míní generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. 

Stav českého stavebnictví (zdroj: ČT24)

Podnikatelé by proto byli rádi, aby jim během těžkých časů pomohl stát. Ten se ale snaží ozdravit veřejné finance, a tak šetří. „Stát by měl působit proticyklicky. Čili když je zle, měl by nějaké peníze pustit do výstavby. Bohužel u nás krizi prohlubuje,“ dodává Mašek. 

Sami stavaři přiznávají, že tak, jak bylo před krizí, už nikdy nebude. Krach části firem podle nich ale také značí, že zůstanou ti nejlepší.