Brusel chce diktovat rozpočtové reformy všem členům eurozóny

Berlín – Do konce roku by mělo být jasné, zda budou státy eurozóny povinně realizovat reformy navržené Bruselem a měnová unie bude mít i vlastní centrální rozpočet. Píše to německý deník Süddeutsche Zeitung, podle něhož mají dnes o návrzích vypracovaných prezidentem Evropské unie Hermanem Van Rompuyem jednat zástupci všech 27 členských zemí EU. V polovině října se jimi bude zabývat unijní summit v Bruselu.

O chystaných opatřeních již informoval britský deník Financial Times (FT) a některé podrobnosti z Van Rompuyova dokumentu přinesl také německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Členské státy eurozóny mají podle nich podepsat „individuální smlouvy s EU“, ve kterých se zavážou k prosazení reformních „doporučení specifických pro každou zemi“. Tato doporučení by měla každý rok vydávat Evropská komise. Takový krok by radikálně posílil kontrolu Bruselu nad národními hospodářskými politikami a posunul celé společenství blíž směrem k hospodářské unii.

Podle návrhů Van Rompuye, s nimiž podle tisku souhlasila kancléřka Angela Merkelová, má mít eurozóna také „přiměřeně vybavený“ vlastní rozpočet. S pomocí jeho prostředků mají být „časově omezeně, flexibilně a cíleně“ podporovány rovněž některé reformy. Objem tohoto rozpočtu ani jeho zdroje pracovní dokument EU podle Frankfurter Allgemeine Zeitung nezmiňuje.

Přijetí plánu by mohlo přispět ke splnění požadavku Německa na zpřísnění kontroly nad ekonomikami silně zadlužených zemí, jako jsou Itálie a Francie. Plán navíc reflektuje velké přesvědčení některých evropských představitelů, že v eurozóně je třeba více centralizovat rozhodování. Jak napsaly FT, návrh je začátkem boje o přesunutí pravomocí, kterými nyní disponují pouze ministři financí jednotlivých zemí, na eurozónu.

Zavázat se k reformám dosud musely jen státy čerpající finanční pomoc. Členům eurozóny se taková povinnost podle Süddeutsche Zeitung příliš nelíbí, vnímají ji jako zásah do jejich rozpočtových práv.