Průmysl v Česku zaměstnává 38 procent lidí, vůbec nejvíc z celé EU

Brusel – Podle nejnovějších dat Evropského statistického úřadu (Eurostat) pracuje v České republice osmatřicet procent lidí v sektoru průmyslu. To je vůbec nejvíce ze všech dvaceti sedmi států Evropské unie. Hned za Českem figuruje v tomto ohledu s třiceti sedmi procenty Slovensko.

Na druhém konci pomyslného žebříčku zaměstnanosti v průmyslu je Lucembursko, kde v tomto sektoru pracuje jen třináct procent pracovníků, a v Nizozemsku sedmnáct procent. Nejvíce lidí v unii naopak pracuje v sektoru služeb. Ačkoliv se čísla napříč státy různí - v Rumunsku je to 43 procent a naopak v Lucembursku 85 procent - pracuje v unii v tomto sektoru téměř sedm lidí z deseti.

Data evropských statistiků za rok 2011 rovněž zahrnují informace o množství hodin, které lidé zaměstnaní na plný úvazek v jednotlivých státech EU pracují. V Česku to je týdně 41 hodin, přičemž více to bylo jen ve čtyřech zemích bloku (v Británii, Portugalsku, na Kypru a Rakousku), zatímco v dalších dvou (Rumunsko a Slovinsko) to bylo stejně. Nejkratší práci mají naopak v Dánsku - 37,7 hodiny a Irsku 38,4 hodiny. Průměr v EU činí 40,4 hodiny.