Restaurace ve Florencii nasytí zákazníky za vše kromě peněz

Florencie - V italské Florencii otevřela netradiční restaurace. Strávníci v ní totiž nepotřebují peníze. Podnik funguje na principu výměnného obchodu, a tak zákazníci zaplatí něčím, co přinesli z domova. Majitelé tvrdí, že nápad není nový. Během krize prý jen oživili dřívější praxi.

Majitelkou restaurace, která se italsky nazývá Sele (Prase) a toskánsky Těžké časy, je Donella Faggioliová. V době ekonomické krize chce zákazníkům vyjít vstříc a pomoci tak jim i sobě. Založit podnik na principu výměnného obchodu jí proto přišlo jako nejlogičtější řešení. „Všichni víme, jak je teď špatná situace. Dost lidí přestalo chodit do restaurací, protože na to nemají - zvlášť na konci měsíce,“ prohlásila majitelka.

Za originální nápad prý vděčí paní Donella své babičce. Jako malá totiž poslouchala vyprávění o životě za války, kdy místním obchodníkům i hospodským lidé platili v naturáliích. Tak si řekla, že co fungovalo tenkrát, bude fungovat i dnes. „Restauraci jsme vlastně otevřeli na počest našim prarodičům. Hodně jsme se od nich naučili. Z jejich receptů vychází i naše menu. Jsou to převážně jednoduchá, ale velmi originální a chutná jídla,“ řekl spoluzakladatel restaurace Leandro Bisenzi.

Restaurace ve Florencii nazvaná Sele
Zdroj: ČT24

Zaplatit se dá u Selete prakticky čímkoli

Vítané jsou hlavně produkty z domácí zahrady, ale také rukodělné výrobky, nádobí nebo starožitnosti. Zatím se prý majitelé dohodli s každým alespoň na slevě. „Oslovilo nás to, tak jsme s kamarádem přišli na večeři. Každý jsme vzali láhev vína, já bílé, on červené a dostali za to výborné jídlo. Myslím, že teď v krizi je to skvělý nápad, doufám, že se toho chytnou i další podniky,“ konstatovala jedna ze zákaznic Rosella Testová.

Přestože se zákazníkům nápad líbí, zároveň dodávají, že by byli raději, kdyby se věci vrátily o pět let zpátky, kdy si mohli dovolit jít do restaurace a nepřemýšlet, čím zaplatí.

Reportáž Miloše Minaříka (zdroj: ČT24)