Zavadil nebetyčně varuje před druhým pilířem důchodové reformy

Praha - Odboráři znovu kritizují vládní úspory a škrty. V Praze podle serveru iDNES debatovali nad programem nazvaným „Vize“, který sepsala Českomoravská konfederace odborových svazů. V dokumentu se zároveň snaží navrhnout konkrétní krátkodobá a dlouhodobá řešení, která by měla nastartovat českou ekonomiku. Podle některých přizvaných expertů by měly odbory své návrhy zasadit do evropského kontextu a lépe komunikovat s veřejností.

Dnešní konference odborářů měla připomenout, co se odborům nelíbí, ale především, aby veřejnosti sdělili, že mají i vlastní návrhy, kudy by se Česká republika měla ubírat. Prioritou je podle ČMKOS boj proti korupci, organizovanému zločinu, daňovým únikům, praní špinavých peněz a práci načerno. Odboráři také navrhují zavést majetková přiznání a zakázat anonymní akcie na majitele.

Požadují také plošné zavedení pokladen, které mají v paměti všechny provedené platby. Podle odborů totiž například celá řada vietnamských obchodníků nakupuje své zboží v obchodních řetězcích a prodává ho dál s vlastní přirážkou, ze které však už neodvádí DPH. Firmám by odbory zvýšily daně o jedno až dvě procenta. Podnikatelé by podle nich měli přijít o možnost kupovat osobní vozy pro podnikání bez DPH. 

Zásadním požadavkem odborů je zastavení současné podoby penzijní reformy

„Lidé by měli dávat peníze radši do štrozoku,“ prohlásil předseda odborové centrály ČMKOS. Vláda podle něj protlačuje své chybné návrhy silou a neohlíží se na připomínky, nejen odborů. 

O správnosti vládou navrhované podoby důchodové reformy jsou podle předsedy ČMKOS nyní přesvědčeni jen odstupující ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek a snad ještě ministr financí Miroslav Kalousek. Zavadil upozornil, že OECD prognózuje až do roku 2050 průměrný růst do 2 procent, takže ukládat na desítky let peníze do fondů, je podle odborů nesmysl.