Obchody se začínají pomalu plnit vánočním zbožím

Praha – Do letošních Vánoc zbývá jedenáct týdnů, ale už nyní sešity, aktovky a pastelky v obchodech rovnou mění za Mikuláše a vánoční kolekce. Zatímco vloni touhle dobou už obchody spustily předvánoční prodej ve velkém, letos jsou zatím střídmější. Vánoce jsou pro obchodníky nejšťavnatějším obdobím v roce, a tak se někteří prodejci snaží nalákat zákazníky dokonce už od začátku září.

Kdo chce na Vánocích ušetřit, může už teď nakupovat ve výprodejích. V některých prodejnách vytáhly řetězce staré zásoby, jinde ještě vyčkávají. Zatímco vloni touhle dobou už se pomalu z reproduktorů rozeznívaly v obchodech koledy a regály byly zavalené novými kolekcemi ozdob, letos na Čechy svátky naplno dýchnou o pár týdnů později.

Jan W. Dvořák, tiskový mluvčí společnosti Tesco:

„Přece jen se nám vracely ohlasy, ža nakupovat čokoládové Mikuláše bezprostředně po letních prázdninách není úplně zákaznická preference.“

Některé prodejny už ale místo alespoň pro vánoční laskominy v regálech vyčlenily. Vánoce jsou pro obchodníky nejpříznivějším obdobím v roce, a tak sváteční figurky čekají v některých prodejnách na zájemce už od začátku září. Nakupující, oblečeni v triku, ale zimní svátky zatím příliš vážně neberou. 

Prodejny hraček už přišly se svátečními katalogy začátkem října. Prodejci elektroniky letos sází na klasické domácí spotřebiče, nové modely televizí, ultrabooky, tablety a nové mobily.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)