Kraje za volební období zdvojnásobily své dluhy

Praha - V posledních čtyřech letech téměř všechny kraje průměrně zdvojnásobily své dluhy. Vyplývá to z analýzy Hospodářských novin. Nejhůř podle ní hospodařil Středočeský kraj, jehož dluh za menšinové vlády ČSSD s KSČM narostl na víc než 6 miliard. Olomoucké hejtmanství vedené koalicí ODS a ČSSD zase ke konci září dlužilo skoro 4 miliardy korun, což je třikrát víc než v roce 2008. Naopak v Jihočeském kraji se koalici občanských a sociálních demokratů podařilo snížit zadlužení ze šesti set na 60 milionů.

Kraje v posledních čtyřech letech na projekty z vlastního rozpočtu téměř rezignovaly. Investice se nezastavily jenom díky evropským dotacím. Většina z 35 miliard, které sociálně demokratická hejtmanství od Evropské unie dostala, tekla především do stavebnictví a dopravních staveb. Politici v jednotlivých krajích ale zřejmě uplatňovali příliš velký vliv na to, kdo dotace získá. Některým krajům proto hrozí, že jim Brusel peníze na již započaté projekty neproplatí. A to by pro mnoho krajů mohl být vážný problém.

Na evropské dotace pak hejtmani svádí několikamiliardové zadlužení svých krajů. Podle nich totiž většinu úvěrů vyjednali jejich předchůdci z ODS a oni si půjčovali pouze peníze na předfinancování. A vedení krajů rozhodnutí zadlužit se hájí, přestože peníze kromě sociálních projektů a infrastruktury tekly například do konstrukce golfových hřišť a luxusních akvaparků, na jejichž provoz teď krajům prostředky chybí.

Investice za cenu dluhů

Kraje kvůli škrtům obdržely méně peněz od státu a téměř půl miliardy v prvním půlroce utratily za proplácení zdravotních poplatků. Čerpání evropských dotací se stalo osudným zejména Středočeskému kraji. Nejenže je jeho dluh ze všech krajů nejvyšší, ale středočeský hejtman David Rath se mezitím stihl stát symbolem „eurokorupce“. A například Olomoucký kraj bude muset ročně splácet 100 milionů až do roku 2036. Na rozdíl od současné vlády tak vedení krajů razí trochu odlišnou strategii. Místo úspor a škrtů vyrazily cestou podpory investic, a to i za cenu mnohamiliardových dluhů.