Rekordní ceny benzinu dohnaly Kaliforňany k čerpání zimní směsi

Los Angeles - Nejlidnatější americký stát Kalifornie se snaží srazit vysoké ceny benzinu. Tamní obyvatelé v současnosti za galon běžného benzinu v průměru platí rekordních 4,66 dolaru (v přepočtu asi 23,5 korun za litr). Průměrná cena v zemi je přitom o víc než čtyři koruny nižší. K dostání je proto nyní předčasně levnější zimní směs benzinu. Za nárůstem cen stojí zejména požár v rafinerii u San Franciska.

„Ceny benzinu v Kalifornii vystoupaly na dosud nejvyšší úroveň. Má to nepřijatelné dopady na spotřebitele i malé firmy,“ uvedl kalifornský guvernér Jerry Brown. V neděli proto nařídil, aby se ve státě již nyní začala prodávat levnější zimní směs benzinu, která se odpařuje rychleji než letní a více znečisťuje ovzduší. Jinak se na čerpací stanice dostává až na začátku listopadu.

Zásoba pohonných hmot v Kalifornii by díky tomu měla vzrůst až o deset procent, což by také mohlo přispět k poklesu cen, uvedl deník The New York Times. „Vzhledem k malým zásobám benzinu a následnému nárůstu cen bychom neměli se začátkem výroby zimní směsi čekat až na konec měsíce. Když rafineriím umožníme brzký přechod na zimní směs, mohlo by to zvýšit zásoby a upustit trochu páry z hrnce, aniž by to mělo výrazný dopad na kvalitu vzduchu,“ uvedl Brown.

Hořící rafinérie na předměstí San Franciska
Zdroj: ČT24

Cena benzinu v USA a v EU je stále nesrovnatelná

Za nárůstem cen jsou problémy v několika kalifornských rafineriích. Zejména pak požár v rafinerii nedaleko San Franciska, který ji před dvěma měsíci vyřadil z provozu. Podnik stále plně neobnovil výrobu. Minulý týden pak výpadek proudu omezil produkci rafinerie ve městě Torrance. Podle odborníků bude mít postupné obnovení provozu v rafineriích na ceny benzinu pravděpodobně větší dopad než kroky kalifornské vlády.

Benzin v Kalifornii je tradičně dražší než ve zbytku země s výjimkou Havaje. Benzin zdražuje i ve zbytku Spojených států. Nynější průměrná cena 3,81 dolaru za galon je o 42 centů vyšší než před rokem. Benzin v USA je ale stále výrazně levnější než v Evropské unii. Američané na druhou stranu do práce dojíždějí na mnohem větší vzdálenosti.

Ropná společnosti BP
Zdroj: Bernd Thissen/ISIFA/EPA

Americká firma Marathon Petroleum získá od BP texaskou rafinerii

Britský ropný a plynárenský gigant BP se dohodl na prodeji své texaské rafinerie a související infrastruktury americké firmě Marathon Petroleum. Získá tak až 2,5 miliardy dolarů (48 miliard korun). BP se snaží prodejem majetku sehnat dostatek peněz na uhrazení škod, které
způsobila havárie ropné plošiny Deepwater Horizon v roce 2010.
   
Texaská rafinerie BP patří mezi největší ve Spojených státech. V roce 2005 v této rafinerii došlo k explozi, která 15 zaměstnanců zabila a téměř 200 zranila. BP tehdy byla nucena zaplatit pokutu 13 milionů dolarů.

Marathon Petroleum se díky transakci stane čtvrtým největším provozovatelem rafinerií v USA. Firma zaplatí téměř 600 milionů dolarů za rafinerii a infrastrukturu a 1,2 miliardy dolarů za zásoby ropy a ropných produktů. Během příštích šesti let by mohla zaplatit dalších 700 milionů dolarů, pokud budou splněny blíže nespecifikované podmínky.