Merkelová v Řecku: Ulicemi Atén létaly kameny

Atény - Řečtí demonstranti protestující proti návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové v Aténách se před parlamentem střetli s policií. Poté, co proti pořádkovým silám začali házet kameny, odpověděli policisté použitím slzného plynu. Policie pozatýkala desítky osob. Německou delegaci  předtím na aténském mezinárodním letišti přivítal řecký premiér Antonis Samaras. Po vzájemném jednání obou představitelů se německá kancléřka nechala slyšet, že Řecko už má za sebou velký kus cesty. Jak Merkelová, tak Samaras doufají, že Řecko zůstane členem eurozóny.

Demonstranti se střetli s policií

V centru řecké metropole v okolí parlamentu se i přes zákaz protestů shromáždilo podle řeckých médií na 40 tisíc demonstrantů. Někteří po strážcích zákona házeli kameny, klacky a láhve. Chtěli dát hlasitě najevo odpor proti Merkelové, jež podle nich představuje symbol hlavních vyjednávacích potíží při získávání mezinárodní finanční pomoci téměř bankrotujícímu Řecku. Někteří demonstranti drželi transparenty s hesly „Merkelová, pryč!“, „Ne, 4. říši“ a „Pryč s imperialisty“. Po chvíli trvajících srážkách se situace zase uklidnila.

Podle serveru listu Kathimerini policie už před příletem kancléřky zatýkala desítky osob předem podezřelých z chystání výtržností zejména v uzavřené zóně v centru města, kde se bude Merkelová pohybovat. Mimo zakázané území se na několika místech začaly shromažďovat tisíce demonstrantů, kteří proti návštěvě protestují.

Někteří demonstranti vyšli v nacistických uniformách, aby ukázali, co si o návštěvě německé kancléřky myslí. Merkelovou viní z pádu řecké ekonomiky a životní úrovně. „Měla by vidět, jak tady lidi trpí, jak jsou všichni vyděšení a že tady není žádná budoucnost,“ prohlásil jeden z obyvatel Atén.

Antonis Samaras, řecký premiér

„Řekové krvácejí, jsou ale odhodlání zůstat v eurozóně. Řekové nechtějí více peněz, ale příležitost dostat se na vlastní nohy.“

Návštěva Angely Merkelové je spíše symbolická. Jejím poslaním je vyjádřit podporu řeckému lidu a řecké vládě, která se snaží plnit velmi přísné podmínky, které byly Řecku stanoveny výměnou za záchranný balík. "Přijela jsem dnes s plným vědomím, že období, kterým Řecko prochází, je velmi těžké. Máte za sebou ale už velký kus cesty, ujišťovala novináře na tiskové konferenci po jednání se Samarasem Merkelová.

Podle jejích slov bude také Řecko a Německo nadále velmi úzce spolupracovat. „Všichni jsme se shodli, že vedle strukturálních reforem musíme také umožnit zemi růst,“ konstatovala Merkelová s tím, že spolupráce mezi zeměmi bude například ve zdravotnictví nebo místních samosprávách. Evropská investiční banka je navíc připravena podpořit řadu lokálních projektů. 

Řekové vítají Merkelovou
Zdroj: ISIFA/EPA/Hannbial Hanschke

Už není kde brát, vzkazují řecké odbory německé kancléřce

Řekové tvrdí, že další škrty už nejsou přípustné. Angela Merkelová a její pohled na dluhovou krizi tak nejsou v Aténách vítány. „Naše vláda a vlády dalších jižanských států musí mít možnost se proti této neoliberální a negativní politice postavit,“ sdělil mluvčí odborů pro soukromý sektor Stathis Anestis. „Vím, že Řecko to teď nemá snadné, ale je důležité, že jako Evropská unie a eurozóna jsme stále konkurenceschopní,“ kontrovala Merkelová.

Merkelová je střežena jako Clinton

Nespokojené Řeky mobilizuje rovněž tamní opozice. „Merkelová nepřijíždí, aby podpořila Řecko. Přijíždí, aby zachránila korupční režim. Připravme jí přivítání, jaké si zaslouží,“ vyzval lídr radikální levice Alexis Tsipras. Pozadu nezůstávají ani řecká média. Přední deník v zemi Proto Thema článek o kancléřčině úterní návštěvě nazval nacistickým pozdravem „Heil“.

Policie nebere návštěvu německé kancléřky na lehkou váhu. Kolem míst, kde se kancléřka má pohybovat, chce policie podle spolupracovnice ČT Soni Dorňákové Stamu vytvořit ochranný val. „Nedobytnou pevností bude prezidentský palác nebo celá cesta z aténského letiště až do centra města,“ popisuje Stamu. V ulicích pak má být na sedm tisíc policistů, kolem parlamentu jsou ocelové ploty a připravená jsou i vodní děla a ostřelovači.

Naposledy zažilo řecké hlavní město tak velká bezpečnostní opatření před 13 lety, kdy do země zavítal americký exprezident Clinton. Bylo to v době vojenské intervence NATO proti Srbsku. Tato balkánská země má hluboké sympatie u velké části řeckého obyvatelstva, s níž ho spojuje například převažující vyznávání pravoslaví.

Řecko opět ve stávce
Zdroj: ČT24

„Merkelová v Aténách, to je jako Hitler v Paříži“

Premiér Samaras si od návštěvy hodně slibuje, hlavně potvrzení, že Německo nechce eurozónu bez Řecka. Odchod Řecka z eurozóny ale ještě úplně ze hry není. Trojka dál zkoumá tamní finance, a dokud nebude spokojená, neuvidí Atény ani euro z další části záchranného balíku.

Politik a ekonom Petr Robejšek v Událostech, komentářích

„Zloba se vždycky koncentruje na toho nejmocnějšího, nejsilnějšího a nejdominantnějšího zvláště, když se jedná o tak malý národ jako je Řecko."

"Evropští politici, a Merkelová k nim patří, se snaží oddálit přiznání toho, že se mýlili a že jejich dosavadní strategie byla chybná. Řekové nemají šanci dosáhnout konkurenceschopnosti. A jestliže nezmění svoji měnu, nezískají ji a ni do budoucnosti.“

Merkelová, která podle německé diplomacie přiletěla Řecku vyjádřit „solidaritu“ v jeho zápolení s ekonomickou krizí, je v zemi mimořádně nepopulární. V některých novinách a časopisech, stejně jako na kolážích a plakátech, se objevila v nacistické uniformě a s hákovým křížem. Někteří radikálně uvažující novináři neváhali v minulosti přirovnávat německé podmínky finanční pomoci k činnosti wehrmachtu za druhé světové války.

Protesty proti návštěvě Angely Merkelové
Zdroj: ISIFA/EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Hackeři napadli vládní servery

Hackerská skupina Anonymous tvrdí, že v pondělí, den před příjezdem německé kancléřky Angely Merkelové do země, vyřadila z provozu řadu webových stránek řecké vlády. Na některých stránkách, včetně těch, které patří policii a ministerstvu spravedlnosti, se nakrátko objevilo oznámení, že stránku nelze najít. Policie nemohla potvrdit, kdo útok provedl.

Skupina na YouTube kritizovala obrovské bezpečnostní operace, které plánuje řecká policie na dnešek, aby zabránila protestům proti návštěvě Merkelové. Vládu přirovnává k vojenské juntě, která vládla v Řecku v letech 1967-1974.