EU schválila další pomoc pro Portugalce

Lisabon - Ministři financí zemí eurozóny schválili vyplacení další části záchranné půjčky pro Portugalsko. Ze zadlužených zemí platících eurem se mu zavádění ozdravného programu zatím daří nejlíp. Včera Evropa spustila dlouho chystaný záchranný fond. Čerpat z něj můžou právě země s nebezpečně vysokými dluhy.

Šéfové resortů financí zemí eurozóny se shodli, že Portugalsko dobře plní své domácí úkoly, a dali proto zelenou další pomoci ze záchranného fondu. „Schválili jsme výplatu 800 milionů eur. Portugalsku ale budou k dispozici celkem čtyři miliardy a 300 milionů eur. V těch jsou započteny 2 miliardy ze záchranného balíku Evropské komise,“ podotkl šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker. Nový díl půjček Portugalci získají i přesto, že letos nesplní původně očekávaný schodek rozpočtu. Reformy prý ale běží, jak mají. S uvolněním peněz ještě musí souhlasit Mezinárodní měnový fond.

I když zahraničním partnerům dělá Portugalsko radost, samotní Portugalci příliš spokojení nejsou. Z jejich příjmů škrty tvrdě ukusují. „Takovou úroveň chudnutí Portugalci nezažili dobrých dvacet let,“ upozornil profesor ekonomie Mario Gomez Olivares. V zemi se navíc rodí ztracená generace. Mladí Portugalci jsou sice nejvzdělanější v historii, ale chudší, než byli jejich rodiče.

Portugalsko vzorem pro Španělsko

Portugalská vláda se ale nevzdává a nevzdory demonstracím a nespokojenosti občanů šetří dál. Naopak u Řecka a Španělska by chtěli evropští ministři financí vidět víc snahy. „Plánovaná opatření jsou v souladu s doporučeními EU a v některých oblastech je i překračují. Vyzýváme španělskou vládu, aby v reformách pokračovala s odhodláním,“ dodal Juncker.

Madrid bude ale zřejmě první, kdo by mohl Evropu požádat o peníze z nového fondu ESM. Na záchranu celého státu bude možná potřebovat až 300 miliard, zatím má jistých jen 40 až 60 pro své banky. Adepty na pomoc z nového fondu jsou i Kypr, Slovinsko nebo Řecko.