„Un caffé, per favore!“ říkají Italové čím dál míň

Řím – Přestože Evropané stále vypijí nejvíce kávy na osobu na světě, její prodej do Itálie a Španělska je čím dál horší. Jen loni klesl dovoz kávy do Itálie o tři procenta. Zákazníci v zemích postižených krizí si tak raději vypijí méně kvalitnější kávu doma než v drahých kavárnách.

Italové ještě donedávna odstartovali ráno den lahodným cappuccinem a po večeři nesmělo chybět espresso v kavárně. Teď se ale trend pomalu mění. Kávu si teď častěji dopřejí doma.

Roberio Silva, výkonný ředitel, Mezinárodní organizace pro kávu

„Kávová krize nejvíce doléhá na nás, tedy Itálii. Na druhou stranu si myslím, že nebude mít dlouhého trvání, protože pití kávy je součástí naší kultury. Nejsilnějším hráčem na trhu je pro nás teď Německo a Paříž.“ 

Největší milovníky kávy v Evropě jsou Finové, kteří jí v loňském roce vypili 8,5 kilogramu na hlavu. Evropskou dvojkou je Německo se spotřebou přes 4,5 kilogramu. Zatímco Italové se v loňském roce dostali na sotva tři kilogramy na osobu. „Všímám si, že sem chodí stále méně lidí. Já bych se raději vzdal jiných věcí, ale kávy? - To nikdy!“ říká zákazník kavárny v Římě Enzo Serrani. 

Světová spotřeba kávy v loňském roce vystoupala až na osm miliard kilogramů, tedy na zhruba 133 milionů šedesátikilových žoků. Před třiceti lety v roce 1982 tato spotřeba dosahovala jen přes jednu miliardu kilogramů.

Italové omezují spotřebu kávy (zdroj: ČT24)