Drábek pro ČT: Spuštění důchodové reformy by se mohlo odložit

Praha - Spuštění penzijní reformy by se mohlo odložit. V rozhovoru pro Českou televizi to připustil odcházející ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Pokud by neprošel zákon řešící její technické zavedení, který vetoval prezident Václav Klaus, byla by totiž podle Drábka obtížně realizovatelná. Ministr teď s právníky řeší, jestli by šla reforma spustit i bez této normy. Kdyby vláda spustila reformu penzí bez prováděcích zákonů, měl by kvůli tomu podle ČSSD povolební kabinet přezkoumat její trestní odpovědnost.

Odklad penzijní reformy? Zatím se neví

Principy penzijní reformy ohroženy podle Drábka nejsou, je ale obtížně realizovatelná za předpokladu, pokud by neprošel technický návrh řešení. „Potom je to opravdu obtížné realizovat k prvnímu lednu 2013. V tuto chvíli vyhodnocujeme, jestli je možné spustit důchodovou reformu k tomu datu, nebo jestli to za stávající legislativy možné není,“ podotkl Drábek. Odcházející ministr proto nemůže vyloučit, že by se reforma mohla nakonec odložit.

Základní forma reformy je schválená. „Teď jde o to vyhodnotit, co je menší riziko, když to řeknu takto velmi jednoduše,“ prohlásil Drábek. „Spustit důchodovou reformu s tím, že není prováděcí zákon, který přesně upravuje některé technikálie. Nebo naopak nespustit spořící pilíř a jít do toho stavu, kdy potom mají občané právo podle platných zákonů se přihlásit do spořícího pilíře a stát jim to neumožní, protože na to nemá technické prováděcí předpisy,“ konstatoval Drábek.

Senioři
Zdroj: Rex Features/ISIFA

Prezident Václav Klaus přednedávnem vetoval jeden z doprovodných zákonů, který spoření v praxi upravoval. Hlava státu své rozhodnutí zdůvodnila tím, že nad reformou nepanuje širší politická shoda.

Někteří z takzvaně rebelujících poslanců ODS se už nechali slyšet, že proti prezidentovu názoru hlasovat nebudou. Nesouhlasí přitom ani s tím, že na důchodový účet by měly jít peníze získané zvýšením daní. „Nechceme, abychom na jednu stranu odhlasovali urychlení druhého pilire a druhou vteřinou museli pod tlakem hlasovat pro zvyšování daně z přidané hodnoty,“ konstatoval poslanec ODS Petr Tluchoř.

Důchodovou reformu se spořením u fondů kritizuje také opozice a proti se staví i odbory. Podle nich jen vyvede peníze z veřejného důchodového systému, takže by mohly na penze chybět desítky miliard korun. „Pokud Nečasova vláda reformu zahájí bez prováděcích norem, měla by být nejpozději ze strany příští vlády prozkoumána trestněprávní odpovědnost všech odpovědných představitelů Nečasovy vlády,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance:

„Pro státní kasu by odložení penzijní reformy znamenalo určitou úsporu, protože přináší v prvních letech určité náklady, proto, aby se vyplatila dlouhodobě. Tyto úspory by nám odpadly, když bychom si nechali dál nestabilní důchodový systém.“

Sociální demokraté míní, že by měl být start reformy včas odložen zákonem, a to na rok 2015. O změnách v systému penzí by tak prý mohli rozhodnout voliči v příštích volbách do Poslanecké sněmovny.