Kubovi se nelíbí stav veřejných tendrů, pomoci má nová iniciativa

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) se kvůli nespokojenosti se stavem veřejných tendrů spojil s Komorou administrátorů veřejných zakázek (KAVZ), který sdružuje vlivné právníky v čele s Robertem Perglem. Společně založili projekt s názvem Fórum Veřejné zakázky kvalitně. Ministerstvo pro místní rozvoj, které se problematikou veřejných zakázek dlouhodobě zabývá, s kritikou jejich stavu nesouhlasí.

„K rozhodnutí založit 'Fórum Veřejné zakázky kvalitně' nás přivedl neuspokojivý stav v oblasti zadávacích řízení a veřejných zakázek v České republice,“ uvedl Pergl. Cílem fóra je podle advokáta vytvořit doporučení pro zadavatele státních zakázek, jak vypisovat tendry v souladu s novelou, která platí od dubna.

Nově založené fórum vůči novele nešetří kritikou. Je prý nepřehledná a složitá, příprava zadávacích řízení je údajně neodborná, chybí vymezení odpovědnosti úředníků za celý proces. Ministerstvo pro místní rozvoj si prý navíc dává na čas s vyhotovením všech prováděcích vyhlášek. To podle nové iniciativy vedlo k navýšení počtu stížností u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a ke snížení počtu vyhlášených tendrů.

Fórum chce mluvit i do nově připravovaného zákona

Fórum zároveň chce do nového zákona, který připravuje ministerstvo pro místní rozvoj kvůli chystaným změnám evropských směrnic, prosadit například zjednodušení procesu zadávání veřejných zakázek, snížení administrativní zátěže spojené se zadávacím řízením a návrat ke kritériím kvality místo nejnižších cen. Nepřípustné má být také to, aby uchazeči v tendru nabízely nepřiměřeně nízké ceny.

Ministerstvo pro místní rozvoj s kritikou nesouhlasí

„Počet vypsaných veřejných zakázek rozhodně nesouvisí s vyhláškami, protože ty nebyly pro vypsání nutné a zadavatelé měli povinnosti přímo ze zákona, nikoli z vyhlášek,“ reagovala mluvčí resortu Jana Jabůrková. Důvodem pro menší počet tendrů je podle ní fakt, že zadavatelé téměř vše vypsali před účinností nového zákona, a tudíž celé léto neměli co vypisovat. „Až nyní se začíná znovu vypisovat, jak se blíží konec roku a zbývají peníze v rozpočtu,“ dodala.

Stížností u antimonopolního úřadu přibývá podle resortu místního rozvoje už několik let. Stát totiž šetří i na investicích, což podle ministerstva pro místní rozvoj zostřuje konkurenční boj, k němuž firmy využívají i samotný úřad.