Klaus podepsal zákon zpřísňující tresty pro exekutory

Praha - Prezident Václav Klaus podepsal novelu zpřísňující pravidla exekucí. Norma například zvyšuje postihy exekutorů a omezuje jejich cestovní náklady, které platí dlužníci. Nově nepůjde zabavit domácí zvířata. Dále pak prezident podepsal také novelu, která zmírňuje postihy pro ty účastníky kartelu, které o něm poskytnou úřadům informace.

Novela týkající se vymáhání dluhů předpokládá, že dlužníci budou před podáním žaloby dostávat povinně výzvu, aby dluh dobrovolně zaplatili. Exekuce se budou v některých případech spojovat do jedné, čímž se dlužníkům sníží náklady. Neoprávněně zabavenou věc budou muset exekutoři po dohodě s majitelem vracet na místo, odkud ji vzali.

Exekutoři budou moct na druhou stranu zabavit řidičský průkaz neplatičům alimentů. Výjimku mohou tvořit motoristé, kteří průkaz potřebují pro získávání peněz na své živobytí a závazky. S tím již dříve Klaus vyjádřil nesouhlas. Novelu přesto podepsal. „Nerozumím tomu, jakou souvislost má řízení motorových vozidel s neplacením alimentů, naopak se domnívám, že znemožnění používání motorových vozidel může ztížit možnost výdělku, a tedy i schopnost platit výživné,“ uvedl již dříve Klaus.

Exekutoři novelu vítají

Podle prezidenta Exekutorské komory Jiřího Proška by měla novela výrazným způsobem modernizovat exekuční právo. Exekuce se podle něj zrychlí, pro dlužníky i věřitele budou přehlednější a jednodušší. Významné je podle Proška také to, že bude moci docházet ke spojování exekucí, které jsou proti dlužníkovi vedeny jedním věřitelem. „V nadsázce tak bude platit, že čím víc exekucí bude dlužník mít, tím víc ušetří,“ podotkl Prošek.

Jíří Prošek

„Exekuční právo tu platilo 50 let, bylo zastaralé a nefunkční. Prostředky, které novela od Nového roku nabídne, budou konečně efektivní a moderní adekvátně době.“

Šéfa exekutorské komory mrzí pouze to, že soudní exekutoři už nebudou moci sepisovat exekutorské zápisy, tato pravomoc zůstane pouze notářům. S rozpaky hledí i na to, že se u exekutorů zpřísňuje kárné řízení. „Nynější kontrolní mechanismy soudních exekutorů jsou ve srovnání s ostatními právnickými profesemi nejpropracovanější a nejrozsáhlejší,“ dodal Prošek.

Klaus podepsal také novelu o ochraně hospodářské soutěže

Klaus dal dnes zelenou také novele, která zmírňuje postihy pro účastníky kartelu, které na nekalé jednání upozorní úřady. Novela také zakazuje firmám, které poruší pravidla hospodářské soutěže, účast na veřejných zakázkách a koncesních smlouvách. Úřadům veřejné správy pod hrozbou pokuty zakazuje při vypisování zakázek zjevně zvýhodňovat určitou firmu nebo „připravit veřejnou zakázku na míru určité firmě“, uvedl již dříve premiér Petr Nečas (ODS). Opatření má omezit prostor pro korupci.