V Indii se staví města pro bohaté, chudí živoří ve slumech

Dillí - Indie trpí alarmujícím nedostatkem domů a bytů ve městech. Ukázala to nejnovější studie zpracovaná pro tamní ministerstvo bydlení. Podle ní ve městech chybí skoro 19 milionů domů, a to zejména těch určených pro méně majetné obyvatelstvo. Stavební firmy totiž sází hlavně na bydlení pro vyšší a střední třídu.

Podle studie indického sociálního servisu nemá přístřeší zhruba 20 procent Indů. „Domy jsou budovány pro ty, kdo si je můžou dovolit a mají peníze na zaplacení stavby. Jako důsledek nedostatku bydlení pro chudší a ekonomicky slabší obyvatele pak klesá migrace do měst, která se stávají elitářskými,“ upozornil děkan univerzity sociálních věd Amitabh Kundu.

Typickým příkladem je Nové Dillí. Stavební boom v centru a přilehlých čtvrtích budil dojem, že bytů bude dost pro všechny. Jenže ve skutečnosti většina lidí žije ve slumech a o bydlení v bytě se jim ani nesní. Potvrzuje to i obyvatelka jednoho ze slumů Indka Harpyari. „Pracujeme, abychom měli co jíst, je to naše jediná starost. Koupě domu je absolutně mimo naše možnosti. Můžeme žít jen tak jako dosud,“ uvedla.

V Indii chybí skoro 19 milionů bytů (zdroj: ČT24)

Životní podmínky ve slumech jsou přitom katastrofální. Ulice smrdí splašky, není tam dostatek toalet. I voda je nedostatkové zboží. Hygienické podmínky jsou zoufalé. Lidé žijí namačkáni na malém prostoru, šest i osm lidí v jedné malé místnosti.

Indická vláda loni přišla s ambiciózním plánem, který měl města zbavit slumů. Ten ale ztroskotal. Poptávka po bydlení rostla a ceny se vyšplhaly do astronomických výšin - nedosažitelných pro většinu chudších obyvatel.