Obří fúze EADS a BAE nakonec nebude

Londýn - Evropský výrobce letecké techniky EADS a britská zbrojovka BAE Systems nepožádají o prodloužení termínu pro dohodu o vzájemném spojení. Za krachem jednání údajně stojí především německá vláda. Nevyšel tak plán na vytvoření největší zbrojní a letecké společnosti světa. Ta by bývala měla tržní hodnotu 45 miliard dolarů (asi 870 miliard korun).

Rozhodnutí přichází po několika dnech jednání mezi vládou Velké Británie, Francie a Německa, která byla vedena za účelem překonání politických námitek, ale marně. „Vedení BAE Systems a EADS se proto rozhodla, že v nejlepším zájmu jejich firem a akcionářů bude jednání ukončit a dál se zaměřovat na sledování svých vlastních strategií,“ uvedla britská firma.

Velká Británie po svých protějšcích žádala, aby se dohodly na omezení jejich vlivu ve sloučeném podniku s cílem zachovat BAE silné pracovní vztahy s americkým Pentagonem. Zprávy nejprve hovořily o tom, že Francie s Británií směřují k dohodě.

Rozhovor s Dušanem Švarcem (zdroj: ČT24)

Ta zněla tak, že Francie bude moci v budoucnu zvýšit svůj podíl ve skupině z navrhovaných devíti procent jen tehdy, pokud bude dodržen celkový maximální limit státní účasti. Kdyby ale Francie chtěla svůj podíl zvýšit, muselo by to být na úkor Německa, a to v Berlíně vyvolalo velký odpor.

Právo vetovat plán fúze měly vlády Británie a Francie a hlavní soukromí akcionáři EADS, jimiž jsou francouzská skupina Lagardere a německý Daimler. Fúzi by poté musely schválit i úřady v USA. Generální ředitel EADS Tom Enders a šéf BAE Ian King vyjádřili zklamání z neúspěchu plánu na spojení. „Je samozřejmě škoda, že jsme neuspěli. Jsem ale rád, že jsme to zkusili,“ řekl Enders. King potvrdil, že hlavním problémem při jednáních byl postoj Německa. „Pro odpor ze strany Německa nebyl poskytnut žádný pádný důvod,“ upozornil navíc mluvčí EADS.

Náměstek německého ministra hospodářství Peter Hintze po krachu jednání uvedl, že průmyslovým zájmům Německa nejlépe poslouží, když zůstane společnost EADS nezávislá. Německý ministr obrany Thomas De Maiziere nicméně odmítl tvrzení, že německé námitky byly hlavním důvodem kolapsu jednání.

Fúzí v tržní hodnotě 45 miliard dolarů (880 miliard korun) měla vzniknout největší zbrojní a letecká firma na světě s ročními tržbami zhruba 72 miliard eur (1,8 bilionu korun) a 220 tisíci zaměstnanci. Akcionáři BAE měli v nové firmě získat podíl 40 procent a akcionáři EADS 60 procent.
   
Investiční společnost Invesco Perpetual, která je hlavním akcionářem BAE, v pondělí navrhovanou dohodu napadla. Nelíbila se jí mimo jiné vyhlídka na zvýšení státní ingerence do nové skupiny a nedostatečné strategické důvody pro spojení.