Irsko má na dosah ropné miliardy

Dublin – Irsko je blízko toho, že si zajistí miliardy liber díky nalezišti ropy. Společnost Providence Resources potvrdila, že zhruba 30 kilometrů od pobřeží hrabství Cork se nachází až 280 milionů barelů černého zlata. Informoval o tom server BBC.

Podle generálního ředitele firmy Providence Resources Tonyho O'Reillyho se jedná o počátek vzniku irského ropného průmyslu. A to po mnoha desetiletí průzkumných vrtů kolem irského pobřeží. Konečná hodnota naleziště Barryroe bude záležet na tržní hodnotě ropy v době její těžby a licenčních dohodách. 

O'Reilly zdůraznil, že pokud by se irská ropa prodávala za 100 dolarů za barel, pak by se těžba skutečně vyplatila. Odmítl také názory kritiků, že by Irsko v ropném odvětví mělo jen velmi malou roli. Současně však vyzval zahraniční firmy k účasti na projektu, protože Providence bude při těžbě potřebovat jejich pomoc. 

Firma plánuje přilákat nadnárodní energetické giganty, aby těžily na její licenci, kterou za nízký poplatek koupila od irské vlády. Ozvali se také ekologičtí aktivisté, podle kterých by Irsko mělo naopak přepracovat své mírné zákony s ohledem na nové naleziště.

není 16:9!
Zdroj: ČT24/Providence Resources

Miliardy do státního rozpočtu Irska 

Samotnému Irsku by mělo připadnout 25 procent zisku z těžby, nebo až 40 procent podle získaného objemu ropy. Irský ministr pro energetiku Pat Rabbitte připustil, že výnos z těžby je mnohem nižší než ve Velké Británii nebo v Norsku, které mají mnohem větší zdroje ropy a zemního plynu než Irsko. 

I 25procentní zisk by ale představoval velkou finanční vzpruhu pro zemi, která se potýká s dluhovými problémy a která hlavně nikdy v minulosti nevytěžila ani kapku ropy. Společnost Providence už za prozkoumání irských vod utratila zhruba půl miliardy liber (zhruba 15,4 miliard korun).