S&P: Rating Španělska se snížil na BBB minus

New York - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Španělska o dva stupně na BBB minus. Pokud by se jej rozhodla znovu snížit, rating by se ocitl ve spekulativním pásmu.

Výhled úvěrové spolehlivosti hodnotí agentura negativně. Známka BBB minus je přitom na hranici investičního pásma. S&P krok odůvodnila prohlubující se hospodářskou recesí, která omezuje možnosti španělské vlády tento propad zastavit.

Agentura se dnešním krokem zařadila po bok další ratingové agentury Moody's, která v červnu srazila hlavní úvěrový rating Španělska o tři stupně na známku Baa3. Toto hodnocení je v režimu pozorování s negativním výhledem a v nadcházejících měsících jej agentura může opět snížit. Agentura Fitch hodnotí rating Španělska o stupeň výš na BBB, i ona ale konstatuje negativní výhled.

O Španělsku se nyní na finančních trzích spekuluje jako o horkém kandidátovi na finanční pomoc z programu nákupu dluhopisů Evropské centrální banky. Země se již rozhodla požádat o pomoc pro svůj bankovní sektor, s žádostí o širší pomoc však stále váhá, protože s ní mají být spojeny přísné podmínky.