Šéf JPMorgan: Převzetí Bear Stearns se nám nevyplatilo

Washington – Obří americká investiční banka JPMorgan Chase & Co má kvůli převzetí svého rivala Bear Stearns přijít o pět až deset miliard dolarů (až 194 miliard korun). JPMorgan převzala konkurenční ústav v roce 2008, kdy ji o to požádala americká centrální banka v obavách o stabilitu tamního finančního systému. Šéf JPMorgan Jamie Dimon by si prý podruhé pořádně rozmyslel, zda něco takového udělá, neboť za tuto „laskavost“ jeho banka dodnes platí.

Bear Stearns se za finanční krize ocitla v existenčních problémech a hrozilo, že bude nucena vyhlásit bankrot. Vláda a centrální banka ve snaze zabránit chaosu ve finančním systému požádaly JPMorgan, zda by nemohla konkurenční Bear Stearns převzít, a pomoci tak zabránit nejhoršímu.

„Řeknu vám, že už jsme teď přišli o pět až deset miliard dolarů kvůli různým záležitostem, které se týkají Bear Stearns,“ řekl Dimon, který se kvůli Bear Stearns zároveň dostal do ostrého sporu s tamní vládou.

Generální prokuratura státu New York totiž minulý týden podala na JPMorgan žalobu, v níž tvrdí, že banka Bear Stearns podvedla investory, kteří v roce 2006 a 2007 nakupovali hypoteční zástavní listy. Dimon řekl, že vláda by si měla dvakrát rozmyslet, zda bude takto trestat firmy. „Už jsem velký kluk, přežiju to. Myslím si ale, že by vláda měla dvakrát přemýšlet, než bude trestat firmy vždy, když se něco nepovede.“

Dimon se během zhruba hodinové debaty ve Washingtonu věnoval celé řadě témat, včetně například takzvaného „fiskálního útesu“, jak se v USA říká blížícímu se rozpočtovému provizoriu a jeho dopadům. Dimon řekl, že preferuje selektivní zvýšení daní, které by pomohlo situaci řešit. Nebrání se ani zvýšení daní pro bohaté.

Šéf JPMorgan se vrátil i k vysoké ztrátě, která bance na začátku roku vznikla z obchodování s úvěrovými deriváty. Ztráta se zatím vyšplhala na 5,8 miliardy dolarů (více než 112 miliard korun) a Dimon řekl, že banka udělala „neuvěřitelnou stupiditu“, když špatně vyhodnotila situaci. „Měl jsem to zachytit. Bohužel se tak nestalo,“ přiznal Dimon. „Je to i pro mě osobně dost trapné.“