KKCG ovládne Sazku, PPF jí prodá svůj podíl

Praha – Skupina PPF prodává svůj poloviční podíl v loterijní společnosti Sazka firmě KKCG, která tak Sazku zcela ovládne. Cenu transakce žádná ze stran nezveřejnila. Podle serveru Aktuálně.cz však KKCG zaplatila za podíl zhruba 3,5 miliardy korun. Dokončení obchodu ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

„Dnes byla dokončena transakce, kdy skupina KKCG odkoupila 50ti procentní podíl skupiny PPF a stává se jediným vlastníkem,“ potvrdil mluvčí KKCG Daniel Plovajko.

„Z pohledu PPF jde o správné investiční rozhodnutí. Během jednoho roku se nám podařilo obnovit důvěru v Sazku, která dnes opět ovládá více než 90 procent loterijního trhu, a podíl PPF tak velmi dobře zhodnotit,“ uvedl investiční ředitel a člen vrcholového vedení PPF Martin Štefunko.

Pro Sazku nyní podle KKCG nastává po stabilizaci čas na expanzi. „Sazka pro nás představuje velmi silnou platformu pro dlouhodobý rozvoj nejen v oblasti loterií, ale i pro další retailové byznysy na českém trhu,“ sdělil manažer a člen představenstva KKCG Pavel Šaroch.

Jak asi vypadala cena

Server Aktuálně.cz napsal, že KKCG zaplatila zhruba 3,5 miliardy korun. „Cena nemusí být jediným bodem dohody, takže je bez znalosti bližších informací těžké hodnotit, zda to je adekvátní. Každopádně vzhledem k tomu, kolik obě skupiny za sazku zaplatili, se z pohledu PPF jednalo jednoznačně o dobrou investici,“ řekl k uvedené ceně analytik J&T Banky Milan Lávička. Podle webu Motejlek.com ale KKCG zaplatí PPF za podíl v Sazce 5,57 miliardy korun.

PPF i KKCG se prostřednictvím dluhů Sazky dostaly také k pohledávkám vůči společnosti Bestsport, majiteli pražské O2 areny. Na spolupráci obou skupin na reorganizaci Bestsportu se podle prohlášení KKCG nic nemění.

Sazka se loni dostala kvůli vysokým dluhům do insolvence a následně do konkurzu. Její loterijní byznys pak v listopadu 2011 získaly zmíněné dvě finanční skupiny, které vlastnily sázkovou kancelář stejným dílem.

Sídlo společnosti Sazka
Zdroj: ČT24

Seznamte se s KKCG

KKCG je nadnárodní privátní finanční a investiční skupina, jejíž aktivity směřují do rozvoje a akvizic zejména v oblasti ropy a zemního plynu, průmyslu a investic. Spravuje majetek, jehož hodnota přesahuje 50 miliard korun. Působí v deseti zemích a zaměstnává přes 3 000 lidí. Byla založena v roce 1995. Hlavní postavou skupiny je Karel Komárek mladší, který začal podnikat počátkem roku 1990. Značný majetek získal během privatizace, kdy za podpory státní slovenské firmy SPP skupoval akcie plynárenských distribučních společností a Moravských naftových dolů. 

KKCG drží podíly ve více než 25 českých a zahraničních společnostech, mimo jiné v těžařské skupině MND, loterijní firmě Sazka, strojírenské společnosti Vítkovice, cestovních kancelářích Fischer a NEV-DAMA, letecké společnosti Grossmann Jet Service či výrobci armatur Intermos.