NWR razantně snižuje ceny koksu

Ostrava - Těžební společnost NWR, matka OKD, oznámila pro poslední čtvrtletí letošního roku o pětinu nižší ceny koksovatelného uhlí než před rokem. Pro firmu je přitom tato částka stěžejní - na jejích tržbách a zisku se koks podílí nejvíc. Důvodem je hlavně celková slabost energetického sektoru v Evropě.

NWR bude možná ve ztrátě

„Je pravděpodobné, že pokud tyto ceny vydrží i v následujících měsících. Můžeme se dočkat toho, že NWR propadne do ztráty,“ tvrdí Josef Novotný, analytik České spořitelny.

„Firma v rámci tohoto oznámení upravila svůj prodejní mix. Zvýšila očekávaný podíl koksovatelného uhlí na 50 procent, proti 48 procentům předchozího cíle, což je jakési mírné vylepšení pro očekávané výsledky za celý rok,“ doplňuje Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance.

Důl Karviná
Zdroj: ČT24/http://www.newworldresources.eu

NWR plánuje v letošním roce vytěžit přes 11 milionů tun uhlí a asi 700 tisíc tun koksu. Prodat by přitom chtěla přes 10 milionů tun uhlí. Právě v tom ale zaostává. „Zaostává zejména v prodeji energetického uhlí, přičemž prodeje koksovatelného uhlí byly v prvním pololetí řekněme celkem dobré, byly nad plánem,“ doplňuje Sýkora.

Uhlí, které firma neprodá, vytěží do zásoby. Větší zásoby a menší prodeje se pak nepříznivě projeví na hospodaření za celý rok 2012. Už v prvním pololetí byl přitom čistý zisk NWR zhruba o 60 procent nižší než loni. Akcie firmy na zprávu během dne reagovaly poklesem skoro o 4 procenta.