Volby přinesly nové diskuse o vládních reformách

Praha - Výsledky hlasování v krajských a prvním kole senátních voleb přináší změny. Mohlo by dojít ke zmírnění některých vládních reforem a projevit by se měly i na přímé volbě prezidenta. Premiér Petr Nečas i ministr financí Miroslav Kalousek dnes v rozhovorech pro Českou televizi připustili, že by vláda mohla například změkčit sociální dopady některých škrtů.

Hned po skončení voleb si vzal šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg ministra financí Miroslava Kalouska stranou a dal mu jednoznačný úkol: Zmírnit dopad reforem na nejchudší penzisty. „Vyžaduje, abychom hledali způsob, jak pomoci těm nejméně příjmovým osamoceným důchodcům bez rodin,“ tvrdí ministr financí Kalousek (TOP 09). Konkrétní plán, jak ulevit těm nejchudším důchodcům, zatím vládní koalice vymyšlený nemá.

Na některé změny je připraven kývnout i předseda vlády

„Některé sociální reformy provedené panem Drábkem se ukazují minimálně jako technicky problematické, takže možná bude nutné provést i revize některých kroků. Konečně vyjasnit debaty typu sKarta a podobně,“ podotýká Nečas.

Zmírnit sociální dopady reforem by měla vláda i podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Sám například uvažuje o tom, že by chudší lidé platili nižší zdravotnické poplatky. „Budeme se snažit do zdravotnického systému a systému regulačních poplatků vnést větší míru sociální solidarity,“ doplňuje Heger.

Kabinet změní „akcenty svého programu“

„Seznámil jsem členy výkonné rady s kompromisním návrhem, který je podle mého názoru takový, že by byl dojednatelný uvnitř ODS, ale i s koaličními partnery,“ řekl Nečas. V kompromisu pro rebely uvnitř ODS navrhl, aby se pro příští rok zvýšila nižší sazba DPH ze 14 na 15 procent. Základní sazba by se ale nezvyšovala. „Kdybychom takový kompromis udělali, tak to vyžaduje, že na výdajové straně snížíme o stejnou částku výdaje. Je pro mě nepředstavitelné, že bych předložil rozpočet s vyšším deficitem než 3 procenta HDP,“ pronesl v Hyde Parku ČT Miroslav Kalousek.

Podle jednoho z rebelujících poslanců Marka Šnajdra by se ODS v následujících týdnech měla bavit nejen o daňovém balíčku. „Je naprosto relevantní, že se musíme bavit o hlavních vládních prioritách ve zbývajícím funkčním období, které vláda má.“

„Jsme připraveni ke kompromisů za určitých podmínek. Musí být garantováno, že přojdou prováděcí zákony týkající se penzijní reformy, že projdou definitivně církevní restituce a budeme chtít slyšet morální závazek, že podobné nedospělé chování - nedodržování dohod a cukání se na poslední chvíli - bylo naposledy. Koalice musí držet pohromadě,“ řekl Kalousek v Hyde Parku ČT.

Opozice volá po razantnější změně kurzu

„Jde o zásadní změnu sociální politiky, ne jenom o nějakou kosmetickou úpravu a nějakou úlitbu po volbách, které dopadly špatně,“ říká místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)