V neschopnosti splácet hypotéky vedou severní Čechy

Praha - Češi mají problémy se splácením hypoték. Dluhy nezvládá dlouhodobě platit asi dvacet tisíc rodin. Roste tak i počet nedobrovolných dražeb. Těch je nejvíc v severních Čechách a na severu Moravy.

Za poslední rok přibyla asi pětina nedobrovolných dražeb, proti vůli majitele tak šlo do dražby asi 700 nemovitostí. Nejvíce takových bytů a domků se prodává na Ústecku a na severní Moravě, nejčastěji jde o menší byty ve starých panelových domech. „Hlavní příčinou meziročního nárůstu nedobrovolných dražeb je především počet nesplácených hypotečních úvěrů,“ sdělil Libor Nevšímal z aukční síně Naxos.

Růst počtu nesplácených hypoték evidují i společnosti, které úvěry po splatnosti od bank kupují. „Tento trh roste, a to zejména v posledních šesti kalendářních měsících,“ řekl člen představenstva BPI Jan Rosák. Ačkoli počet nedobrovolných dražeb v Česku roste, banky tvrdí, že platební morálka se při splácení hypoték poslední rok nezhoršuje. Bydlení na úvěr si pořídilo asi 600 tisíc rodin, problémy s jeho splácením mají asi 3 procenta.

První krok - volejte věřitele

V případě problémů se splácením je podle Davida Šmejkala z Poradny při finanční tísni zapotřebí zejména rychlé komunikce s věřiteli. „Je dobré co nejdříve kontaktovat všechny své věřitele, hypotečního věřitele jako prvního. Ten je nejvíce závislý na pravidelném splácení, kontaktu s klientem, protože má svou zástavu. Je důležité, aby kontakt byl rychlý a vedl ke změně splátkového kalendáře,“ radí Šmejkal. Dobrou volbou je podle něj také vhodné pojištění, která v případě pojistné události za dlužníka uhradí v rozsahu pojistných podmínek část úvěru.

Téma Událostí (zdroj: ČT24)