Nejpokrokovější banka světa? V Jihoafrické republice

Kapské Město – Jihoafrická banka First National Bank (FNB) je nejpokrokovějším finančním ústavem světa. Podle poroty složené ze světových bankéřů, generálních ředitelů a analytiků zvítězila v konkurenci dalších 150 nominovaných bank z 30 zemí. Hlavní roli v úspěchu hrály tablety a chytré telefony – banka jimi totiž odměňuje své klienty při uzavření smlouvy.

Jihoafrická banka rozdává tablety a smartphony (zdroj: ČT24)

Hlavním důvodem, proč banka získala ocenění, je úctyhodný počet nových zákazníků, které se jí podařilo přilákat – 1,25 milionu. Využila přitom tablety a smartphony, které jsou trendem po celém světě a stejně tak i v Jižní Africe. Jen za minulý rok jich prodala přes 80 tisíc. To je nejvíc ze všech afrických prodejců.

„Tablety poskytujeme k roční smlouvě za nižší cenu. Závisí vždy na modelu. Vložili jsme do nich několik nových aplikací – například vám najde pobočku nebo bankomat, kde potřebujete. Nebo je tam vložen bezplatný telefon na naši pobočku,“ vysvětluje vedoucí produktů FNB Farren Roper.

Hlavním smyslem tohoto projektu je ušetřit klientům čas. Navíc banka vyhlásila interní soutěž, v níž může každý pracovník navrhnout další inovace. „Šetříme klientům čas a peníze. Aplikaci jsme postavili na jednoduchosti a bezpečnosti pohybu peněz. Pro nás je to důležité v konkurenčním boji s ostatními bankami,“ dodává Roper.

„Koncem každého měsíce se fronty v bankách nedaly ani vystát. Pomocí tohohle tabletu můžu klidně sedět doma a všechno stihnu. Je to výborné,“ pochvaluje si zákazník FNB Bongani Hlongwane.

Tablety a chytré telefony má podle odhadů v Jižní Africe osmnáct procent lidí. Společnost Gartner nicméně odhaduje, že by tyto přístroje do roku 2014 mohlo používat až osmdesát procent lidí.