Polsko zdaní těžbu břidlicového plynu a ropy

Varšava – Polská vláda stanovila nové daně z těžby zemního plynu a ropy s platností od roku 2015, kdy by v zemi měla těžba břidlicového plynu začít. Varšava tím chce vytvořit stabilní a předvídatelné investiční prostředí pro rozvoj potenciálně rozsáhlých zdrojů plynu, aby přitáhla do odvětví zahraniční investory a omezila závislost země na dovozu plynu z Ruska.

Nová daň bude u plynu činit pět procent z hodnoty produkce a u ropy to bude deset procent. Vláda rovněž plánuje daňovou přirážku 25 procent z té části tržeb, která bude překračovat výdaje. Podle agentury Reuters to vše bude odpovídat zhruba 40 procentům hrubých zisků odvětví, které pak budou ještě podrobeny standardní dani z firemních zisků.

Polský kabinet slíbil, že příjmy z nových daní poplynou do zvláštního fondu daní z uhlovodíků a budou využity k dlouhodobým investicím. Návrh nového zákona upravujícího těžbu předpokládá rovněž vytvoření nového orgánu státního dozoru nad těžbou, který bude moci přednostně kupovat odprodávané licence na průzkum.

Polsko je v Evropě co do rozvoje slibných ložisek plynu z břidlicových hornin nejdál. Vláda už udělila prospektorům 111 licencí na průzkum a očekává, že by se s těžbou mohlo začít na přelomu let 2014 a 2015. Na nový legislativní rámec pro těžbu plynu proto netrpělivě čekali investoři v čele s americkými koncerny Chevron a Marathon Oil.

Premiér Donald Tusk minulý týden předpověděl, že polské společnosti budou do průzkumu břidlicového plynu investovat do roku 2016 pět miliard zlotých (30 miliard korun) a zahraniční firmy dalších 50 miliard zlotých. Uvedl také, že nový zákon má zajistit vyváženost mezi zajištěním státní kontroly nad odvětvím a spravedlivým rozdělením příjmů z produkce a bude dostatečně liberální na to, aby byla země schopna přitahovat soukromé investory.

Polsko je závislé v energetice na uhlí a na dovozu plynu z Ruska a rozvoj nového zdroje plynu vláda výrazně podporuje. Polsko má podle odhadů jedny z nejvyšších zásob břidlicového plynu v Evropě, třebaže letošní zpráva státních geologů původní předpovědi výrazně snížila.