Ministerstvo práce pomůže získat praxi – firmám přispěje na stážisty

Praha – Praxe pro nezaměstnané představují pro firmy levnou možnost, jak si vyškolit odborníky. Je to zároveň i princip projektu Vzdělávání praxí, který zahajuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Připravilo pro něj 800 milionů korun z fondů Evropské unie.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)

Sehnat počítačové odborníky je problém. A to i přesto, že v Česku je každý třináctý člověk bez práce. Uchazečům totiž často chybí praktické zkušenosti a zaškolování nových pracovníků stojí desítky tisíc korun. Firma CNS se proto přihlásila do projektu Vzdělávání praxí. Podle odborné konzultantky společnosti Olgy Kalabisové plánuje nabrat kolem pěti stážistů.

V tomto případě jejich zaškolení zaplatí Evropská unie. Stážista na žádný plat nárok nemá, dostává jen příspěvek na jídlo a cestu, ve výjimečných případech i na ubytování. Má to ale jinou podstatnou výhodu. „Stážisté se dostanou do firem, kam by se normálně nedostali,“ říká místopředseda představenstva CNS Petr Samek.

Na co má stážista nárok?
Zdroj: ČT24

Stáže jsou určené zejména pro lidi, kteří jsou na trhu práce znevýhodnění - třeba pro absolventy vysokých škol nebo pro ženy na mateřské dovolené. Nabídka jednotlivých pozic vychází z aktuálních potřeb zaměstnavatelů. „Je to směsice jak manažersko-administrativních pozic, tak i řemeslných,“ uvedl ředitel Fondu dalšího vzdělávání Pavel Kryštof.

Podle kritiků by ale zaměstnavatelé systém dotovaných stáží mohli snadno zneužívat – stáže by totiž mohly nahradit běžné pracovní úvazky. „Zatímco bez těchto stáží by je zaměstnavatel musel přijmout do nějakého úvazku, teď je může přijmout až na šest měsíců na neplacenou stáž,“ namítá ekonom Liberálního institutu Aleš Rod.

Stáží by se mělo zúčastnit zhruba pět tisíc lidí. Zatím se jich přihlásily asi čtyři stovky.