Gyroskopický motocykl má být alternativou k městským autům

San Francisco – Spojit obratnost motocyklu s bezpečností automobilu se pokouší dvojice sanfranciských designerů. Jde o jednostopé vozidlo nazvané C-1, které má být oproti předchozím pokusům o plně kapotovaný motocykl bezpečnější a díky speciálnímu gyroskopu už nebude problém udržet rovnováhu. Vozidlo má být určeno zejména k cestování po městě, tomu odpovídá i použití elektromotoru k jeho pohonu. Přesto se řidiči nemusí bát nedostatku koní.

Nevýhody motocyklů a skútrů, které se dokážou snadno proplést ucpanými ulicemi, jsou dobře známé – řidiči jsou při nehodě mnohem hůře chráněni a navíc jsou vystaveni rozmarům počasí. Patent kalifornské společnosti Lit Motors by tyto nevýhody měl odstranit, vlastně tak vznikne jednostopý automobil. „Má to dvě kola, takže je to krásně obratné. Pojí se tak vzrušení z motorky a pohodlí auta,“ shrnul designér Daniel Kim.

Neúspěchu, který potkal předchozí podobné projekty, se Lit Motors neobávají. Předchozí plně kapotované motocykly, z nichž některé se dočkaly i sériové výroby, doplatily zejména na svou obtížnou ovladatelnost – špatně se s nimi manévrovalo a především bylo náročné udržet rovnováhu. V případě C-1 by podobné potíže neměly nastat, vozidlo je vybaveno gyroskopy. „Máme patentovanou technologii. Gyroskopy se starají o to, abyste motorku nikdy nepoložili. Aby se vám to povedlo, potřebovali byste třeba slona,“ prohlásil Daniel Kim.

Podle marketingového ředitele Lit Motors Ryana Jamese očekávají výrobci zájem o C-1 především od motocyklových nadšenců, kteří například ocení možnost cestovat v obleku. Vůz je dvoumístný, vybaven klimatizací i airbagy. Firma má zatím 300 objednávek.

Stroj je poháněn elektromotrorem, jeho 20 kilowattů rozjede motocykl až na 200kilometrovou rychlost. Dojezd vozidla je 300 kilometrů.

Gyroskopický motocykl jako konkurence autům i motorkám (zdroj: ČT24)