Baleáry, sedmý region, který požádal Madrid o pomoc

Madrid – Madrid má na stole další žádost o finanční pomoc. Požádala o ní španělská autonomní oblast Baleáry a po centrální vládě požadují 355 milionů eur (zhruba 8,8 miliardy Kč). Stala se tak sedmým španělským regionem, který chce po vládě peníze, protože si neví rady s vysokým zadlužením. Španělé mají pro tyto účely zvláštní fond, v němž je kolem 18 miliard eur. Regionům už z něj ale slíbil zhruba 15 miliard.

Vláda Baleárských ostrovů uvedla, že z požadované částky chce zhruba 189 milionů eur použít na umoření splatného dluhu, zbylých 166 milionů pak na refinancování deficitu. O finanční asistenci už předtím centrální vládu požádaly regiony Kanárské ostrovy, Katalánsko, Valencie, Murcie, Andalusie a Kastilie-La Mancha.   

Regionální vlády byly nuceny požádat o finanční pomoc, aby uklidnily nervózní finanční trhy. Ty spekulují o tom, že státní finance Španělska jsou v tak špatném stavu, že země bude muset požádat o mezinárodní finanční pomoc pro celou svou ekonomiku. Na rozdíl od centrální vlády mají regiony mnohem horší přístup na kapitálové trhy.   

Španělská vláda o podání žádosti o finanční pomoc uvažuje, chce tak ale učinit až v krajním případě. Rozhodující přitom bude, jak se budou vyvíjet náklady na obsluhu dluhu. Ty byly na jaře u desetiletých dluhopisů vysoko nad sedmi procenty, což by bylo dlouhodobě neúnosné. Teď se pohybují kolem 5,5 procenta.