Letošní alkohol Likérky Drak si už Slováci nekoupí

Bratislava - Na Slovensku už se po tuzemáku nesmějí prodávat ani jiné letos vyrobené lihoviny od české Likérky Drak. V alkoholu likérky totiž české úřady nedávno nalezly vysoký obsah metanolu. České likérky přitom mají na slovenském trhu s lihovinami asi čtvrtinový podíl. Nejvíc na Slovensko vyváží právě Likérka Drak, která je tam čtvrtým největším distributorem lihovin.

Rozbory podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce prokázaly, že kromě tuzemáku obsahovala 50 procent metanolu i Original vodka jemná. Nekvalitní alkohol nalezli čeští inspektoři ve zlínském skladu firmy Verdana, která je výhradním distributorem likérky pro Česko. „Je to preventivní opatření. Tyto lihoviny se prodávají i na Slovensku,“ řekl k zákazu vedoucí odboru kontroly potravin veterinární a potravinářské správy Ján Štulc.

Toxický alkohol zatím Slováci neobjevili

Alkohol s nadměrným obsahem toxického metylalkoholu se ale na Slovensku zatím nenašel. Inspektoři se při kontrolách od konce minulého týdne zaměřují právě na nápoje od Likérky Drak.


Slovensko zrušilo zákaz dovozu českého alkoholu 9. října. Nový alkohol vyrobený po 27. září 2012 musí být výrazně označen nálepkou s datem výroby, číslem šarže a musí mít takzvaný rodný list.

Likérka Drak
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Za splnění podmínek je zodpovědný prodejce alkoholu, respektive majitel podniku, ve kterém se dotyčný alkohol nabízí. Ten si musí sám pořídit i samotnou nálepku, která musí splňovat podmínku barvy a rozměru textu.

Podobná pravidla platí i v Česku, které koncem minulého měsíce zmírnilo částečnou prohibici nařízenou kvůli metanolové aféře.

Systém prodeje alkoholu na Slovensku se příliš neliší od českého, není nijak omezen nebo zakázán. Lihoviny ale nelze prodávat na tržištích. Žádná licence na prodej alkoholu neexistuje.