Záchrana dětského života za tričko? V Británii není nic nemožné

Londýn - Britští dobrovolníci si zvolili jasný cíl - za jedno tričko chtějí zachránit dětský život. Charitativní obchody s oblečením jsou přitom v Londýně čím dál oblíbenější. Do podobných projektů se často zapojují i světoznámí návrháři.

Doneste své oblečení a zachraňte životy dětí, hlásají cedule před dveřmi modního butiku, který je ve skutečnosti charitativním obchodem. „Většinu zboží darují místní lidé, ale není výjimkou, že dostaneme oblečení od světoznámých návrhářů, jako je třeba Ralph Lauren nebo Marc Jacobs,“ podotkl Paul Hunwick, majitel charitativního obchodu Mary's Living & Giving Shops.

Londýňané si podobné projekty pochvalují. Třeba dobrovolnice Stella spojila příjemné s užitečným. Pracuje totiž s módou a pomáhá lidem po celém světě. „Miluji nakupování v těchto obchodech. To je také důvod, proč tu pracuji. Najdete tu skvělé oblečení a navíc pomůžete dobré věci,“ poznamenala dobrovolnice.

Investice směřují na projekt Plumpy nuts. „Jeho prostřednictvím nakupujeme pro děti jídlo. Stojí nás méně než libru. Za deset liber tak uživíme jedno dítě až tři dny,“ prohlásil Hunwick.

Obchody spolupracují s fondem Save the children. Ten otevřel v Londýně pět podobných butiků. Po celé zemi jich je s různým zaměřením asi sedm a půl tisíce. „Lidé důvěřují organizaci, jako je Save the Children. Z každé libry, kterou u nás utratí, jde 89 centů na záchranu dětských životů,“ dodal Hunwick. Takto dokáží charitativní obchody shromáždit stamiliony tašek s použitým oblečením nebo desetitisíce knih.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)