Rozsudek nad makléřem Kervielem potvrzen

Paříž - Bývalý makléř francouzské banky Société Générale Jérôme Kerviel neuspěl s odvoláním proti verdiktu soudu první instance v roce 2010, který ho poslal na tři roky za mříže. Potvrzena byla také vysoká pokuta, kterou má Kerviel zaplatit za způsobení rekordní škody, která v roce 2008 málem Société Générale potopila. Société Générale v Česku ovládá Komerční banku.

Kerviel byl před dvěma lety za velkého zájmu světových médií odsouzen k pěti letům vězení, z toho třem nepodmíněně, za roli v jednom z největších obchodních podvodů v historii. Soud mu také nařídil zaplatit astronomickou částku 4,9 miliardy eur (122,2 miliardy Kč) jako náhradu celé výše škody, kterou podle banky způsobil.   

Nyní pětatřicetiletého Kerviela uznal v roce 2010 soud vinným z toho, že zneužil důvěru, padělal dokumenty a nelegálně vstupoval do počítačů. Naopak banku soud očistil od jakékoliv zodpovědnosti za Kervielovy obchody.   

Podle dopisovatele deníku Le Monde v ČR Martina Plichty není rozsudek překvapivý. „Většina lidí to očekávala, jen Kerviel a jeho právník ne,“ konstatoval Plichta v České televizi. Soud Kerviela zatím ale neposlal za mříže a Kervielovi právníci už pracují na dalším odvolání.

David Koubbi, obhájce Jérôma Kerviela

„Bránili jsme pana Kerviela proti žalostné nespravedlnosti. Prohráli jsme, ale budeme dál podporovat jeho boj. Teď nás čeká mnoho práce, protože se chystáme obrátit na Kasační soud.“

Kerviel přiznal své omyly, ale trval na tom, že jeho nadřízení věděli, co dělá, a dokonce ho v tom povzbuzovali. Nadřízení to u soudu popřeli. Strůjce nelegálních obchodů se po rozsudku označil za obětního beránka. Později napsal knihu a stal se svého druhu lidovým hrdinou. „Pochyby musí být ve prospěch Kerviela. Musí být propuštěn,“ prohlásil v závěru odvolacího procesu jeden z jeho obhájců. Rozsudek z roku 2010 označil za přehnaný.   

Jérôme Kerviel
Zdroj: ČT24

Prokurátor ve své závěrečné řeči označil Kerviela za „perverzního člověka a manipulátora“. Požádal v odvolacím řízení pro bývalého makléře pět let nepodmíněného vězení, tedy tvrdší trest, než určil původní soud.  

Případ vypukl v roce 2008 poté, co banka oznámila, že Kerviel využil znalosti jejího bezpečnostního systému a provedl bez jejího vědomí řadu neautorizovaných finančních transakcí. 

Kervielův případ je druhou největší defraudací v bankovním ústavu v historii

Kervielův případ se stal podle dostupných údajů druhou největší defraudací v bankovním ústavu v historii. Asi nejvíce prodělala americká investiční banka Morgan Stanley, která musela koncem roku 2007 kvůli krizi hypotečního trhu v USA odepsat 9,4 miliardy dolarů. Za touto částkou stál obchodník Howie Hubler.        

Kervielovy transakce vypluly na povrch v lednu 2008 a aféra rozpoutala bouři nejen v bankovním sektoru Francie. Société Générale se ze ztráty těžko vzpamatovávala a k uklidnění situace museli zasahovat i politici, například prezident Nicolas Sarkozy veřejnost uklidňoval, že případ nijak nezpochybňuje spolehlivost francouzského finančního systému.

Jérôme Kerviel
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/HADJ

Ostře sledovaný proces s Kervielem začal v červnu 2010 a v říjnu téhož roku byl Kerviel odsouzen mj. za falšování dokumentů, porušení důvěry a neoprávněné používání počítačů. Kerviel po vynesení rozsudku řekl, že „platí za všechny“, podle mluvčího francouzské vlády Société Générale možná mohla svého bývalého zaměstnance „ušetřit“. Rozsudek kritizoval i francouzský tisk, který vyslovoval podiv nad tím, že banka byla zcela zproštěna odpovědnosti.   

Případ byl velmi sledován i proto, že se v něm utkala největší právnická esa z Paříže. Kervielův tehdejší právník Olivier Metzner zastupoval celou řadu celebrit, například bývalého panamského diktátora Manuela Noriegu, exředitele francouzského koncernu Vivendi Jeana-Marie Messiera i bývalého francouzského premiéra Dominiqua de Villepina.