Žádná karta ani hotovost, platit se dá přes otisk prstu

Paříž - Ve Francii se zkouší nový systém placení v obchodech. Není třeba hotovost ani platební karta, stačí totiž pouhý otisk prstu. Biometrická čtečka identifikuje plátce a danou částku mu odečte z účtu v jeho bance. Nový systém už vyzkoušelo přes tisíc zákazníků. Obdobné systémy běží rovněž v Německu nebo ve Spojených státech.

Francouzský supermarket nechá zákazníky zaplatit, aniž by z peněženky museli vytáhnout  bankovku nebo platební kartu. Akceptuje totiž platbu otiskem palce. „Nemusíte vyndat kartu ani se bát, že vás při placení někdo okrade. Tohle je systém šitý zákazníkovi na míru,“ prohlásil jeden ze zákazníků Jean Ghekiere.

Diskutuje se nyní o bezpečnosti systému. Agentura, která se stará o chod celého systému, ale ujišťuje, že není nutné mít strach. Systém zobrazuje jedinečné, neopakovatené schéma žilek pod kůží prstu, tedy ne samotný otisk. Zákazníkova data jsou uložena na kartovém čipu, a ne v žádné databázi. „Biometrická čtečka komunikuje s objektem, že s sebou má platební kartu. Tu ale nemusí vyndat z kapsy,“ poznamenal Cedric Hozanne, ředitel bezpečnostní agentury.

Ve Francii se zkouší nový system placení (zdroj: ČT24)

Relativní novinkou ve způsobu placení je také to, které funguje přes mobil. Placení přes chytré telefony v současnosti v USA nabízí vedle gigantů v oblasti platebních karet Mastercard a Visa také Google. Nová služba se zde teprve formuje. „Mobilní platby zatím v Americe začínají, když to porovnáte s Evropou nebo některými dalšími místy ve světě, tak tam jsou dál,“ tvrdí mluvčí MCX Jeremy Mullman.

V ČR jde zatím platit mobilem, ale jen omezeně

Platit bez peněženky se dá už i v Česku. Své systémy zavádí banky, mobilní operátoři i mezinárodní platební firmy. Na rozdíl od ciziny ale v Česku existuje málo obchodníků, kteří tuto službu nabízejí. Zatím je takových míst jen několik tisíc.