Na turínském gastroveletrhu svět ochutná česká povidla i trdelník

Turín - V Turíně začal největší světový veletrh regionálních potravin. Má v první řadě propagovat malé výrobce kvalitních lahůdek z místních surovin. Pořadatelé veletrhu chtějí ukázat, že jídlo může být chutné, zdravé a přitom ne drahé. Jeho výroba přitom neznečišťuje životní prostředí. Letos poprvé vystavují i zástupci České republiky. Ochutnat tak svět může česká povidla nebo trdelník.

Vymezuje se proti McDonaldům a Coca Colám. Slavnostní zahájení Veletrhu chutí přitom probíhá jako na hrách, které tyto velké firmy sponzorují. Na olympijský stadion nastupují zástupci všech zúčastněných zemí.

Vůbec poprvé se na přehlídce dobrého jídla objevuje i česká vlajka. Stánek nabízí k ochutnání pivo, trdelník a hlavně speciality z Moravy. Svět si mají podmanit paštiky nebo povidla, která se podle tradiční receptury vaří v Žalkovicích. Za hranicemi se zatím neprodávají. „Je to pro nás čest. Kdyby každý okoštoval tato povidla, tak si myslim, že by se ten trh rozšířil,“ prohlásil výrobce povidel Jiří Netopil.

Gastroveletrh v Turíně
Zdroj: ČT24

Právě podpora farmářů a malých lokálních výrobců, jako je pan Netopil, patří k hlavním cílům pořadatelů turínského veletrhu. „Heslem je 'dobré, čisté a spravedlivé jídlo'. Snažíme se přesvědčit politiky i veřejnost, aby si dávali pozor na to, co jedí,“ řekl zakladatel Veletrhu chutí Paolo di Croce. Zatím se jim to nad očekávání daří. Hnutí Slow Food se šíří po celém světě.

Když veletrh před osmnácti lety začínal, vešlo se pár stovek výrobců do jednoho malého pavilonu. Letos tu je přes 1200 vystavovatelů a očekává se víc než 250 tisíc návštěvníků. Pomalu se mění i přístup veřejnosti. Jeden pekař v Apulii dokonce ze svého města vypudil pobočku McDonald's. Jeho recept byl jednoduchý – prodává lepší rychlé občerstvení z čerstvých surovin, než jsou známé hamburgery.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)