Pro šéfy firem je Řecko horší investicí než Sýrie

Atény - Pro finanční šéfy světových firem je Řecko nyní rizikovější pro investice než Sýrie, kterou zmítá občanská válka. Velká obezřetnost panuje i vůči dalším zemím jižní Evropy. Výsledky ankety zveřejnila konzultační společnost BDO. Výzkum proběhl mezi tisícovkou finančních ředitelů středních firem, které mají v plánu investovat v zahraničí.

Větší riziko jen u Íránu a Iráku

Za rizikovější než Řecko označují finanční šéfové už jen Írán a Irák. Mezi deseti nejrizikovějšími zeměmi figuruje na sedmém místě Španělsko.

„Finanční šéfové jsou vůči jižní Evropě stále ostražitější a některé tamní země považují za podobně rizikové jako politicky nestabilní státy Středního východu,“ sdělil šéf BDO Martin Van Roekel.

Za nejatraktivnější zemi pro investice označili finanční šéfové Čínu a těsně po ní Spojené státy. V desítce nejatraktivnějších zemí figurují dále Brazílie, Indie, Německo nebo Británie.

Celkově finanční ředitelé podle průzkumu udávají, že podnikání v zahraničí je nyní obtížnější. Vedle nejisté globální ekonomické situace k tomu podle nich přispívá zvyšování regulační zátěže a ostřejší konkurence.