Stop vládě bude demonstrovat proti politice i podnikatelům

Praha – Demokracie se zvrtla, tvrdí zástupci odborů a občanských iniciativ sdružených v platformě Stop vládě. Na výročí Sametové revoluce – 17. listopadu proto hodlají uspořádat demonstraci proti vládě, která podle nich nepřispívá ke spokojenosti společnosti, a proti nespravedlivému hospodaření. To je podle iniciativy ProAlt výsledkem ekonomické transformace, která přelila část veřejného bohatství do kapes podnikatelům.

Zástupci platformy Stop vládě se sejdou na Václavském náměstí 17. listopadu v 11:00. Pro veřejnost otevřou různé petiční stany, kde budou moci lidé získat mimo jiné informace o protestu. Samotná demonstrace se pak uskuteční od 13:00. Po skončení demonstrace se pak protestující vydají průvodem na Národní třídu.

Demokracie vypadá jinak - aneb vzpomínka na sametovou revoluci

Připravovaná demonstrace má podle organizátorů být připomínkou sametové revoluce. „Datum 17. listopadu s sebou nese historické konotace, které ukazují, že má smysl bojovat proti nespravedlnostem, které tato vláda prosazuje,“ podotkl zástupce iniciativy Za svobodné vysoké školy Dominik Forman. Protest by měla mimo jiné vyplnit debata o dosavadním vývoji a dalším směřování země.

Brífink ČMKOS k demonstraci chystané na 17. listopadu (zdroj: ČT24)

„Jsme v situaci, kdy je tu nejhorší vláda za demokratické období, která mi spíš připadá jako panoptikum, kde neustálé rozepře a hádky nepřispívají ke klidu ve společnosti. A co víc, nepřispívají ani k tomu, aby společnost byla spokojená,“ prohlásil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Kabinet premiéra Nečase podle něj připravuje reformy, které nemají oporu ve společnosti. Obavy budí také hospodaření zdravotních pojišťoven a fakt, že zatím neuzavřely smlouvy se zdravotnickými zařízeními. Ministr zdravotnictví Leoš Heger by proto podle platformy měl vstoupit do jednání s pojišťovnami a zabránit omezování sítě nemocničních zařízení.

Zavadil: Vláda ztratila mandát k řízení státu

Odbory a občanské iniciativy volají po odstoupení vlády a vyhlášení nových voleb. „Myslíme si, že tato vláda po volbách, které proběhly do krajských zastupitelstev, už nemá mandát k tomu, aby nadále vedla Českou republiku,“ zdůraznil Zavadil. Chtěly by ale také posílit podíl občana na vládnutí. „Požadujeme posílení role občanů v rozhodovacích mechanismech, jako je například referendum,“ uvedla zástupkyně iniciativy ProAlt Nicola Šimadlová. Demonstrace nicméně podle ní nemá směřovat jen proti vládě, ale i proti směru, který demokracie v posledních letech nabrala, a proti chování některých podnikatelů.

Nicola Šimandlová:

„Ekonomická transformace pomohla přelít nemalou část veřejného bohatství a dala tak vzniknout podnikatelským elitám, které nalezly spojence v politice. Touhy a přání občanů byly a jsou ignorovány.“

Peake: Co by odbory a iniciativy chtěly jiného než demokracii?

Proti rétorice odborů a občanských iniciativ na adresu demokracie se ohradila vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). „To, co říká pan Zavadil, že bude raději stát ve frontě na banány než ve frontě na úřadu práce, tak se obávám, že si demokracii představuje jako komunismus nebo socialismus,“ uvedla v rozhovoru pro ČT24. Demokracie sice ani podle ní není ideální systém, jakékoliv další varianty vládnutí, které se v minulosti objevily, nicméně dosáhly horších výsledků než demokracie. „Zajímalo by mě, jak si odbory demokracii představují,“ dodala.

Odboráři s aktivisty naposledy uspořádali rozsáhlou protestní akci 21. dubna, kdy na Václavském náměstí pod jejich taktovkou proti kabinetu a jeho reformám protestovalo kolem 100 tisíc lidí. Odborové svazy tehdy z regionů vypravily pro své členy desítky autobusů, přijel i zvláštní vlak. Tentokrát nicméně demonstranty do Prahy svážet nehodlají, účast na demonstraci chtějí nechat spíše na občanech samotných.