Dobeš: Nová pravidla vyvlastňování zlevní výstavbu silnic

Praha – Změna pravidel pro vyvlastňování pozemků zlevní podle ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM) připravované dopravní investice o 10 až 15 procent. Novelu zákona o vyvlastňování pozemků minulý týden schválil Senát a nyní čeká na podpis prezidenta republiky.

„Završí se tím proces, který má výrazně zasáhnout do problematiky zrychlení výkupů pozemků a zlevnění cen staveb,“ uvedl Dobeš s tím, že výše ceny bude stanovena podle druhu pozemků před vydáním územního rozhodnutí. Orná půda tak bude vykupovaná za obvyklou cenu orné půdy, a nikoliv za cenu stavebních parcel, jak tomu bylo v minulosti.

Kromě předražených výkupů pozemků chce ministerstvo najít rezervy i jinde. Další úspory na silničních stavbách, které jsou v současnosti často kritizované kvůli prodražování v průběhu přípravy projektu i samotné výstavby, bude hledat například v omezování stavby silničních sjezdů a odpočívadel.

Jak podotkl ministr Dobeš, pokud bude mít například obec, kraj či soukromá firma zájem o další sjezd nebo odpočívadlo, bude se muset s ministerstvem dopravy dohodnout a na stavbě se finančně podílet.

Problémem je slabé postavení státu

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je podřízenou organizací ministerstva dopravy a zabývá se výstavbou silnic, v minulosti kvůli nadbytečným stavbám kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Například při stavbě pražského okruhu prý ŘSD na své náklady realizovalo i práce, kterými zhodnotilo majetek jiných osob. V jednom případě představovaly náklady na realizaci požadavků nad rámec schválené dokumentace částku vyšší než 1,2 miliardy korun.

Ilustrační foto
Zdroj: Jan Sokol/ČTK

Podle dřívějšího vyjádření ministerstva dopravy je ale problém ve slabé pozici státu (tedy ŘSD) v procesu územního a stavebního řízení, do kterého mohou vstupovat různé dotčené subjekty a na úkor ŘSD prosazovat svoje zájmy.

Kromě legislativní opory plánuje ministerstvo dopravy posílit pozici ŘSD například i tím, že je transformuje ze státní příspěvkové organizace na státní podnik. K tomu by podle Dobeše mohlo dojít už začátkem příštího roku.