Řecko zachvátí druhá vlna privatizace, na prodej bude i část Rhodu

Atény - Řecký parlament těsnou většinou schválil zákon o privatizaci. Penězi z prodeje státních a polostátních podniků chce země zaplatit část svého dluhu a odvrátit hrozící bankrot. Do roku 2016 by mělo do státní kasy přitéct zhruba 11 miliard eur (277 miliard korun). Řecký privatizační úřad přitom včera snížil objem prodeje majetku téměř o čtyřicet procent.

Na prodej budou největší řecké státní rafinerie, velké státní přístavy i vodárenská společnost, ale i elektrárenský gigant nebo pošta. Zemi by to mělo přinést miliardy eur. „Chceme, aby Řecko zůstalo v eurozóně. Země by měla dál reformovat. Jednání probíhají společně s trojkou - kompletní řešení bychom měli přinést v listopadu. Uděláme vše, co bude v našich silách,“ prohlásil politolog Thomas Kulidakis. Celkem tak v roce 2013 proběhne patnáct prodejů, prodávat se bude třeba i oblast na ostrově Rhodos.

Privatizace je pro Řeky takřka jedinou cestou, jak získat peníze a dál se nezadlužit. Podle podmínek trojky by totiž měl tamní dluh do osmi let klesnout na 120 procent HDP. Německo přitom trvá na svém, že dluh Řecku neodpustí.

Oia
Zdroj: ČT24

Už příští rok by mělo Řecko získat z prodeje a pronájmu státního majetku asi dvě a půl miliardy eur. V dalších dvou letech pak ještě skoro pět miliard. V první vlně privatizace přitom Řekové prodali majetek jen za zhruba 1,5 miliardy.

Jednání bylo bouřlivé. Proti privatizaci se v parlamentu stavěla opozice i část vládní koalice. Demokratická levice (DIMAR), která je ve vládní koalici zastoupena šestnácti poslanci, dala v minulosti již několikrát najevo, že pro privatizaci hlasovat nebude. Předák socialistů z PASOKu zase apeloval na poslance, aby hlasovali pro zákon, desítka z nich ale stejně hlasovala proti.

Sporný byl hlavně článek, který ruší povinnost státu vlastnit v bývalých státních podnicích minimální podíl. Pro něj zvedlo ruku jen 148 poslanců ze třistačlenného parlamentu, zatímco 138 jich bylo proti. Vláda premiéra Antonise Samarase má přitom v paramentu normálně většinu 176 křesel.

Antonis Samaras
Zdroj: ISIFA/EPA/ALKIS KONSTANTINIDIS

Řecko čeká v roce 2013 hlubší recesi

Vláda předložila parlamentu návrh rozpočtu, z něhož vyplývá, že Řecko čeká v příštím roce větší rozpočtový deficit a hlubší recesi. Schodek veřejných financí má činit 5,2 procenta hrubého domácího produktu místo 4,2 procenta, které vláda předpovídala na počátku tohoto měsíce. Řecká ekonomika pak příští rok klesne o 4,5 procenta. V recesi bude již šestým rokem za sebou.

Návrh rozpočtu má zohlednit balík nových úsporných opatření. I v tomto případě ale Demokratická levice dala najevo, že pro další škrty a reformy hlasovat nebude. „Vládní politiky čeká obtížný týden. Budou se snažit prosadit rozpočet, v jehož návrhu jsou věci, které se týkají celé řecké společnosti. Dále se mají snižovat penze, platy státních zaměstnanců a zvyšovat se má naopak penzijní věk nebo daně,“ poznamenala spolupracovnice ČT v Řecku Soňa Dorňáková Stamu. Jde podle ní o nejtvrdší rozpočet za poslední léta.